Σχέδια για εξαγορές και νέες συνεργασίες από τον όμιλο Σαράντη

Σχέδια για εξαγορές και νέες συνεργασίες από τον όμιλο Σαράντη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερές παρέμειναν οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντη το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά το lockdown και τις επιπτώσεις της πανδημίας, ευνοημένες από την κινητικότητα στο κανάλι των σούπερ μάρκετ και του φαρμακείου καθώς και τη γενικότερη άνοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Την ίδια στιγμή, ο όμιλος βάζει πλώρη για εξαγορές αλλά και συνεργασίες με brands, προκειμένου να καλύψει και την κερδοφορία που θα χαθεί από τη σταδιακή μεταβίβαση του μεριδίου του από την κοινή εταιρεία που έχει με την Estée Lauder, τα επόμενα χρονιά.

Αυτά ανέφερε η διοίκηση του ομίλου σε πρόσφατο conference call, κατά τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020. Βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων, πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο, όταν η πανδημία είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, αυξήθηκαν 25%, ανερχόμενες στα 86,9 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αυτές σημειώνουν μια σταθερότητα, καταγράφοντας μικρή άνοδο. Πέρυσι οι πωλήσεις ανήλθαν στα 393,38 εκατ. ευρώ, από 370 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας άνοδο 6,3%, εκ των οποίων 166,3 εκατ. ευρώ είναι οι πωλήσεις των καλλυντικών ευρείας διανομής (αυτά που παράγει ο όμιλος και αυτά που διανέμει), τα 156,39 εκατ. ευρώ είναι οι πωλήσεις των προϊόντων οικιακής χρήσης, 22,13 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις private label και 48,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις προϊόντων υγείας αλλά και προϊόντων που διανέμονται στην επιλεκτική, η οποία αυξήθηκε κατά 1% παρά την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

Από το 2024 ο όμιλος αναμένεται να κάνει πιο «επιθετικές» κινήσεις, όταν σταδιακά θα αρχίσει να περιορίζεται το μερίδιο που έχει στην εταιρεία ELCA Cosmetics, κοινοπραξία του ομίλου Σαράντη με την Estée Lauder Companies. Βάσει της συμφωνίας, η Estée Lauder θα μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της στην ELCA έως το 100%, εξαγοράζοντας τις μετοχές του ομίλου και αυξάνοντας τη συμμετοχή της βάσει των οικονομικών καταστάσεων της ELCA κατά τις ημερομηνίες 30 Ιουνίου 2021, 30 Ιουνίου 2024 και 30 Ιουνίου 2027, και κατά 9%, 25% και 15%, αντίστοιχα. Η ELCA ανήκει στον όμιλο Σαράντη που κατέχει το 49% και στην Estée Lauder Companies που κατέχει το 51%.

Για να καλύψει τα κέρδη που σημειώνει από τις επιδόσεις της Estée Lauder, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 11-12 εκατ., ο όμιλος θα προχωρήσει σε εξαγορές. Για φέτος, οι σχετικές συζήτησες στο μέτωπο των εξαγορών εκτιμάται από τη διοίκηση ότι θα ωριμάσουν στο τέλος του έτους και θα υπάρχουν νέα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι το τίμημα που θα εισπράξει ο όμιλος από τη μεταβίβαση του ποσοστού του ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από το 2024 ο όμιλος θα εξετάσει ενδεχόμενες συνεργασίες με άλλα brands, που αυτή τη στιγμή είναι ανταγωνιστές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις εξαγορές μπορεί να οδηγήσουν σε κάλυψη άνω του 100% της κερδοφορίας της Estée Lauder. Τέλος, ο όμιλος θα δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις ύψους 12 εκατ. στο εργοστάσιο της Polipak, όπου παράγονται σάκοι απορριμμάτων, σε συνέχεια και επένδυσης 11 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή