Έκθεση Bank of America: «Τρέξτε» τους εμβολιασμούς για να έρθουν τουρίστες

Έκθεση Bank of America: «Τρέξτε» τους εμβολιασμούς για να έρθουν τουρίστες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία των εμβολιασμών αυτό το τρίμηνο και η πρόοδος με τα πράσινα διαβατήρια θα κρίνουν, σύμφωνα με την Bank of America, την τουριστική σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης και ειδικά της Μεσογείου θα έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις εάν χαθεί και δεύτερη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, όπως προειδοποιεί, επισημαίνοντας πως αναμένεται αύξηση των πτωχεύσεων εταιρειών μετά την πανδημία.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως σημειώνει, αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και τείνουν να έχουν μικρότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Καθώς η τουριστική βιομηχανία στη Μεσόγειο αλλά και συνολικά στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο συγκεκριμένος κλάδος θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημία εάν η πανδημία διαρκέσει περισσότερο, τονίζει η BofA.

Σε αυτό το πλαίσιο, για να «σωθεί» το καλοκαίρι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και πολλές ακόμη, οι εμβολιασμοί από τώρα έως και τον Ιούλιο θα πρέπει να τριπλασιαστούν, ενώ σημαντικό «όπλο» σε αυτή τη μάχη για τη διάσωση του τουρισμού αποτελεί η συμφωνία για το διαβατήριο εμβολιασμού.

Η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως η κατάσταση σίγουρα έχει βελτιωθεί αυτό τον μήνα, μετά το α΄ τρίμηνο και το αργό ξεκίνημα της εκστρατείας του εμβολιασμού στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BofA, οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη έχουν διπλασιαστεί έως τώρα τον Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στηρίζει πλέον τις προοπτικές της περιοχής, η οποία είχε μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, ωστόσο θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και κατά τουλάχιστον τρεις φορές σε σχέση με τον ρυθμό που καταγράφηκε τον Μάρτιο, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να επιτύχει τους στόχους που έχουν θέσει οι Αρχές όσον αφορά τον τουρισμό και το άνοιγμα του κλάδου τον Ιούλιο. Αυτό είναι εφικτό, όπως τονίζει η BofA, αλλά όχι δεδομένο. Η πρόοδος των εμβολιασμών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι συνεπώς κρίσιμη. 

Οι διμερείς συμφωνίες

Τα διαβατήρια εμβολιασμού, στα οποία πολλές χώρες αντιτίθενται μέχρι τώρα, θα είναι θετικά για την τουριστική βιομηχανία, κατά την άποψη της Bank of America. H κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ και της καραντίνας για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί είναι δεδομένο ότι θα διευκολύνουν τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Οπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σχετική συμφωνία με το Ισραήλ και διαπραγματεύεται μια παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελληνικές Αρχές πιέζουν επίσης για διαβατήριο εμβολιασμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που στηρίζουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρωζώνη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαβατήρια εμβολιασμού αποτελούν μια αμφιλεγόμενη συζήτηση, ωστόσο η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται. Ειδικά εάν οι ετήσιοι εμβολιασμοί για την COVID-19 καταστούν απαραίτητοι, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει τελικά κάποιου είδους πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή