Το έλλειμμα στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε 1,7 τρισ. δολ.

Το έλλειμμα στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε 1,7 τρισ. δολ.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίπεδο – ρεκόρ του 1,7 τρισ. δολαρίων έχει εκτιναχθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ μέσα στο πρώτο ήμισυ του οικονομικού έτους, δηλαδή από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Αιτία είναι προφανώς οι εκτεταμένες δαπάνες του αμερικανικού κράτους με σκοπό τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και τη θωράκισή της από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Το ιλιγγιώδες έλλειμμα υπερβαίνει αισθητά το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ που έχει καταγράψει η οικονομία της υπερδύναμης και συγκεκριμένα το έλλειμμα των 829 δισ. δολαρίων που έφτασε πριν από μία δεκαετία ακριβώς, τον Μάρτιο του 2011 όταν η τότε αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε εκτεταμένες δαπάνες και πάλι για να εξουδετερώσει τις καταστρεπτικές συνέπειες της ύφεσης που είχε προκαλέσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το δημοσιονομικό έλλειμμα της υπερδύναμης είναι τώρα υπερδιπλάσιο εκείνου πριν από ένα έτος. Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, οι εκτεταμένες δαπάνες που αποφάσισε η ηγεσία των ΗΠΑ έχουν μεν θωρακίσει την οικονομία της από τις καταστρεπτικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά έχουν οδηγήσει το χρέος της σε επίπεδα πρωτοφανή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας των ΗΠΑ έχει, άλλωστε, συνεισφέρει και η μείωση των εσόδων από τους εταιρικούς φόρους. Σχολιάζοντας σχετικά ο Μάγι Μακ Γκίνεας, πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής του Κογκρέσου για τον υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τονίζει πως «μεγάλο μέρος του δανεισμού που αποφασίσαμε το περασμένο έτος ήταν αναμφισβήτητα δικαιολογημένο, αλλά τώρα έχουμε πάνω μας το φορτίο από τρισεκατομμύρια χρέους».

Είναι ενδεικτικό ότι μόνον για τον περασμένο μήνα, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε στα 659,6 δισ. δολάρια, καταγράφοντας το τρίτο υψηλότερο επίπεδο ώς τώρα. Η ανοδική του πορεία αναμένεται να συνεχιστεί δεδομένου και του τελευταίου πακέτου στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που αποφάσισε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Το εν λόγω πακέτο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πληρωμές απευθείας στα αμερικανικά νοικοκυριά με επιταγές ύψους 1.400 δολαρίων τις οποίες έσπευσε να στείλει άμεσα η κυβέρνηση μόλις υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος το σχετικό διάταγμα. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές αυτές έφτασαν τον Μάρτιο στο ύψος των 339 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή