Η Deutsche Bank κατόρθωσε να γυρίσει σελίδα

Η Deutsche Bank κατόρθωσε να γυρίσει σελίδα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Deutsche Bank, τα τελευταία τρία χρόνια κατόρθωσε να υπερακοντίσει τις ανταγωνίστριές της στη Γηραιά Ηπειρο, τουλάχιστον όσον αφορά την τιμή της μετοχής της. Και ίσως αυτό να είναι μια οδυνηρή απόδειξη του τι συμβαίνει, ειδικά διότι η τιμή της μετοχής της εξασθένησε και κατέβαλε συνολικά πολύ λίγα μερίσματα. Δεν παύει, όμως, να πρόκειται για αξιοσημείωτη απόδοση. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, όπως παρατηρούν σε σχετικό άρθρο τους οι Financial Times, που η Deutsche Bank ήταν σαν τον «μεγάλο ασθενή», με σειρά σκανδάλων, υψηλά πρόστιμα και τις απώλειες συναλλαγών, καθώς και τις διαμάχες μεταξύ των διοικητικών της στελεχών – έδινε λοιπόν την εντύπωση πως περνούσε μια υπαρξιακή κρίση. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, μιας και τον ρόλο της «τράπεζας–ασθενούς» μάλλον παίζει σήμερα η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η οποία εγκλωβίστηκε σε διαδοχικά σκάνδαλα και σωρεία ζημιών, αφενός, με τον όμιλο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Greensill, αφετέρου, με τη διάλυση των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου της Archegos.

Οπότε, αφού η ελβετική τράπεζα αποδείχθηκε «επιρρεπής σε ατυχήματα», η Deutsche αναδείχθηκε η μεγαλύτερη έκπληξη. Το 2020 ειδικά παρατηρήθηκε μια σχετική ανάκαμψη στις δραστηριότητες των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών και οι τιμές των μετοχών τους διπλασιάστηκαν αλλά σε χαμηλά, παρ’ όλ’ αυτά, επίπεδα. Και σήμερα ακόμη, όπως παρατηρούν οι Financial Times, οι μετοχές τους φθάνουν μόνο το ένα τρίτο της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων εν συγκρίσει με την αμερικανική ανταγωνίστριά τους JP Morgan, η οποία έχει τιμή μετοχής προς λογιστική αξία στις 1,9 φορές. Πέραν τούτου, ίσως ακόμη μεγαλύτερη σημασία από τη μετοχή και τα απορρέοντα οφέλη να έχει η αιφνίδια μείωση του κόστους ασφάλισης έναντι αθέτησης υποχρεώσεων της Deutsche Bank. Τα spread αυτής της κατηγορίας είναι πιο περιορισμένα από τα αντίστοιχα ορισμένων μεγάλων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό εν μέρει έχει να κάνει με τις τεχνολογικές αλλαγές στους κανόνες παγίου εισοδήματος στη Γερμανία και την άμβλυνση των εντάσεων στις αγορές πέριξ της χώρας. Και κάτι ακόμη θετικό: η δημόσια συζήτηση για κρατική διάσωση και πιθανή συγχώνευση έχει παύσει πλέον.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Κρίστιαν Ζέβινγκ, έχει σημαντικά επιτεύγματα να παρουσιάσει, αν και ίσως μπορεί να κάνει και άλλες κινήσεις πιο ριζοσπαστικές.  Οπως υποσχέθηκε στην αναθεώρηση της στρατηγικής του τον Ιούλιο του 2019, όντως τα δευτερεύουσας σημασίας περιουσιακά στοιχεία της Deutsche Bank ελαττώθηκαν, όπως και ο αριθμός των εργαζομένων της. Συν τοις άλλοις, ένας μη βασικός κλάδος δραστηριοτήτων, η Capital Release Unit, έχει απελευθερώσει πολύ χαμηλό καθαρό κεφάλαιο, παρά τη μείωση του αρχικού χαρτοφυλακίου της για στάθμιση κινδύνου από τα 72 δισ. ευρώ στα 34 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020. Ταυτόχρονα, η Deutsche Bank φαίνεται να έχει κάνει καλύτερη δουλειά από τους αντιπάλους της, ειδικά την Credit Suisse. Δάνεισε πολλά χρήματα στη Wirecard, η οποία είναι επί του παρόντος χρεοκοπημένη, αλλά κατόρθωσε να ελαχιστοποιήσει τις ζημίες και τη βλάβη στη φήμη της – βέβαια, το σκάνδαλο δεν κόπασε και συνεχίζεται στην Ισπανία με κατηγορίες για κακοδιαχείριση στις πωλήσεις παραγώγων. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία έξι χρόνια ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος επωμίστηκε 10 δισ. ευρώ σε πρόστιμα, είχε εξωδικαστικούς διακανονισμούς για θέματα με ξέπλυμα χρήματος και κατηγορίες για πώληση τοξικών περιουσιακών στοιχείων. Εντούτοις, τέλος, οι περισσότερες από τις βασικές δραστηριότητες της Deutsche Bank βαίνουν πολύ καλύτερα από όσο πολλοί είχαν προβλέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή