Οι ΗΠΑ επισπεύδουν τα σχέδια για παραγωγή επεξεργαστών

Οι ΗΠΑ επισπεύδουν τα σχέδια για παραγωγή επεξεργαστών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυτικές οικονομίες ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και μεθοδεύουν την απεξάρτησή τους από τις ασιατικές οικονομίες και την Κίνα. Η εικόνα προκύπτει από τις τελευταίες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου που σχεδιάζει να δώσει ώθηση στην παραγωγή επεξεργαστών από αμερικανικές βιομηχανίες εντός των ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Βρετανίας προσανατολίζεται σε μικρότερες βιομηχανίες για υλικό και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών μετά τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei.

Σε συνάντησή του με υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών βιομηχανιών για να εξετάσουν από κοινού την έλλειψη επεξεργαστών, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι έχει διασφαλίσει τη στήριξη και των δύο κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση της παραγωγής επεξεργαστών από αμερικανικές βιομηχανίες. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί η δέσμευσή του να διαθέσει 50 δισ. δολάρια από το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ των δύο τρισ. δολαρίων για χρηματοδότηση της παραγωγής επεξεργαστών και για έρευνα στον κλάδο. Παρακολουθώντας τη συνάντηση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, ο Πατ Γκέλσινγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Intel Corp. ανακοίνωσε πως η εταιρεία του επισπεύδει τα σχέδιά της και θα εγκαινιάσει την παραγωγή επεξεργαστών στα εργοστάσιά της μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες. Από την πλευρά τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι βιομηχανικών κολοσσών, ανάμεσά τους εκείνοι των General Motors, Ford Motor και Chrysler τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα των επεξεργαστών προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα των ελλείψεων και να βελτιωθούν οι προβλέψεις για τη ζήτηση ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα τυχόν μελλοντικές κρίσεις.

Το πρόβλημα με τους επεξεργαστές είναι πως ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς μόνον δύο βιομηχανίες, και οι δύο στην Ασία: η TSMC της Ταϊβάν και η Samsung της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, όμως, στις ελλείψεις επεξεργαστών συνέδραμε σειρά παραγόντων με καταλύτη την πανδημία, καθώς τα lockdowns είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη η ζήτηση για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα. Παράλληλα, το πρώτο κύμα της πανδημίας ανάγκασε τις βιομηχανίες να αναστείλουν την παραγωγή τους και να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους για επεξεργαστές, με συνέπειανα πιέζουν για μεγάλες προμήθειες όταν εκτινάχθηκε η ζήτηση το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Το αποτέλεσμα ήταν βιομηχανικοί  κολοσσοί να εξωθούνται σε μείωση της παραγωγής τους.

Ανάμεσά τους και οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Vokswagen και General Motors που προσφάτως έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναγκάζονταν η μία μετά την άλλη να μειώσουν την παραγωγή τους, με τη Fiat Chrysler πρώτη να αναστέλλει σχεδόν πλήρως τη λειτουργία μονάδας της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, η έλλειψη επεξεργαστών ενδέχεται να μειώσει φέτος την αμερικανική παραγωγή αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών κατά 1,3 εκατ. οχήματα.

Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, άλλωστε, η Ε.Ε. διακήρυξε διά στόματος του επιτρόπου Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν και της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον στόχο της να αυξήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή επεξεργαστών στο 20% της παγκόσμιας μέχρι το 2030 από το μόλις 10% στο οποίο ανέρχεται τώρα. Οι δύο επίτροποι τόνισαν, άλλωστε, πως το ζητούμενο είναι «η τεχνολογική εθνική κυριαρχία της Ε.Ε.». Στην Ευρώπη η ανησυχία είναι εντονότερη καθώς οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες βρέθηκαν να βάλλονται ιδιαιτέρως από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Στο μεταξύ, χθες, η ομάδα εργασίας που στελέχωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας υπογράμμισε πως η χώρα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα προμηθεύεται τεχνολογία τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς από μικρότερες βιομηχανίες εφόσον έχει αποκλείσει τη Huawei από τα δίκτυά της. Το Λονδίνο συντάχθηκε με την Ουάσιγκτον που θεωρεί ότι ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών συνεργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας και ενσωματώνει στις συσκευές του ένοχο λογισμικό με το οποίο κατασκοπεύει τη Δύση. Η εν λόγω ομάδα εργασίας καλεί, άλλωστε, τη Βρετανία και τους συμμάχους της στον δυτικό κόσμο να συνεργαστούν για να αναπτύξουν τις προδιαγραφές στις οποίες θα υποστηρίζουν τις νέες τεχνολογίες και πέραν της εποχής της 5G. Προειδοποιεί πως η Κίνα επιδιώκει να διασφαλίσει την κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά και στις νέες τεχνολογίες πέραν της εποχής του 5G.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή