Κέρδη στις αγορές, υποχωρούν τα ομόλογα

Κέρδη στις αγορές, υποχωρούν τα ομόλογα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα χρηματιστήρια μετοχών ανά τον κόσμο ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι καθησυχαστικά σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού. Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να βρίσκεται μόλις στο 0,6% τον Μάρτιο, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν στην αρχή της συνεδρίασης στο 1,611%, σημειώνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Στη συνέχεια ανέκαμψαν ελαφρώς στο 1,632%. Παράλληλα με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε και το δολάριο σχεδόν στα χαμηλά επίπεδα μηνός σημειώνοντας πτώση 0,1% σε σχέση με το καλάθι των διεθνών μεγάλων νομισμάτων.

Στην ίδια πτωτική πορεία και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, που είχαν αυξηθεί παράλληλα με εκείνες του αμερικανικού χρέους, υποχώρησαν χθες από μία έως τρεις μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τον Φρανσουά Σαβαρί, στέλεχος της ελβετικής επενδυτικής Prime Partners, το γεγονός ότι δεν εμφανίζει σοβαρή επιτάχυνση ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την επιτυχή δημοπρασία 30ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου είναι οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν χθες ανοδικά τις αγορές. Στις ευρωπαϊκές αγορές, έτσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,71% και ο CAC 40 του Παρισιού με άνοδο 0,40%. Ελαφρά υποχώρηση σημείωσε, αντίθετα, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,17%. Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 50, έκλεισε με μικρά κέρδη 0,23%.

Στην αμερικανική αγορά προκάλεσαν ευφορία τα καλά αποτελέσματα δύο τραπεζικών κολοσσών, των JPMorgan Chase και Goldman Sachs, που ανέφεραν σημαντικά έσοδα. Οι βασικοί δείκτες S&P 500 και υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κινούνταν θετικά μέχρι αργά το βράδυ, καταγράφοντας ελαφρά άνοδο 0,11% και 0,61% αντιστοίχως. Ανοδικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι τιμές του πετρελαίου καθώς η ΙΕΑ προβλέπει αύξηση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό». Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν αργά το βράδυ στα 63,05 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 66,46 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά κινήθηκε, άλλωστε, χθες η τιμή του χρυσού, που αργά το βράδυ υποχωρούσε στα 1.737 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή