Τουρισμός: Στις 19 Απριλίου το πρώτο μεγάλο τεστ

Τουρισμός: Στις 19 Απριλίου το πρώτο μεγάλο τεστ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς την επιβολή καραντίνας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ (για το οποίο ισχύει ήδη με διμερή συμφωνία) από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 19 Απριλίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Αυτή θα είναι και η επίσημη εισήγησή της προς την αρμόδια επιτροπή των ειδικών για την πανδημία, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. 

Ετσι, εκτός απροόπτου από τη Δευτέρα, οπότε και λήγει η προηγούμενη οδηγία και η σχετική notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι ταξιδιώτες από την Ε.Ε. συν τις πέντε αυτές χώρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα μέσω εννέα αεροδρομίων και να κάνουν αμέσως τις διακοπές τους χωρίς καραντίνα, πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν πιστοποιητικό από την αρμόδια αρχή της χώρας τους για εμβολιασμό ή αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Τα εννέα αεροδρόμια για τα οποία θα ισχύει αυτός ο διακανονισμός είναι αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Επιπλέον, οι ίδιοι όροι θα ισχύσουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 έως και τις 19 Απριλίου ισχύει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 10 χωρών: Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία και Ισραήλ. 

Τουρισμός: Στις 19 Απριλίου το πρώτο μεγάλο τεστ-1
Οι ταξιδιώτες από την Ε.Ε. συν τις πέντε αυτές χώρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα μέσω εννέα αεροδρομίων.

Ολοι οι παραπάνω επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπόκεινται έως τις 19 Απριλίου σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF (Passenger Locator Form), για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώνουν κάποιον επιβάτη θετικό, η καραντίνα ισχύει για 14 μέρες. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπροσθέτως γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το PLF.

Επισήμως, η φετινή θερινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου του 2021 οπότε και, εκτός απροόπτου, θα επιτραπεί η είσοδος σε πολίτες και άλλων ξένων χωρών, υπό την προϋπόθεση να έχουν εμβολιαστεί ή να διαθέτουν ανοσία, ή να προσκομίζουν αρνητικό τεστ COVID.

Επεται η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, σειρά επαφών με εκπροσώπους κρατικών και ιδιωτικών φορέων του τουρισμού στη Ρωσία πραγματοποιεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που βρίσκεται από χθες στη Μόσχα. Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι αναγνωρίζει το εμβόλιο Sputnik V. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο υπουργός έχει προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ άλλων και με εκπροσώπους τουριστικών ομίλων και πρακτορείων από τη Ρωσία, όπως οι Tez Tour, Mouzenidis Travel, Biblio Globus, Pegas, Ambotis, Coral και TUI. 

Σήμερα Πέμπτη θα συναντηθεί με τη Zarina Doguzova, επικεφαλής της oμοσπονδίας των tour operators της Ρωσίας (Rostourism) και τον Ρώσο υφυπουργό Μεταφορών Dmitriy Zverev. Οπως διαπιστώνεται αρμοδίως, το ενδιαφέρον στη Ρωσία για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, μετά και το περυσινό επιτυχημένο άνοιγμα της αγοράς στη χώρα μας, είναι εντονότατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή