ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η σύμβαση για το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η σύμβαση για το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και την έναρξη υλοποίησης του μεγάλου φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη έδωσε χθες η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 

Η επιτροπή ενέκρινε τη σύμβαση ανάθεσης του έργου στην ανάδοχο εταιρεία METKA ΕGN (θυγατρική της Mytilineos) έναντι τιμήματος 83,7 εκατ. ευρώ, η οποία και αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής μέσα στον Μάιο. 
Ισχύος 200 MW

Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, θα τοποθετηθεί σε μια έκταση 5.212 στρεμμάτων στους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία και θα παράγει ετησίως 352,4 GWh καθαρής ηλιακής ενέργειας, με αντίστοιχη αποφυγή 178,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα, και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022. 

Το έργο συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) τον Απρίλιο του 2020 με την εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 49,11 ευρώ/MWh. Στην οικονομικότητα του έργου αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας στα 49 ευρώ/MWh συνιστά μια εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους πολίτες, καθώς είναι πολύ χαμηλότερη από τη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Το φωτοβολταϊκό των 200 MW αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος τριών διαφορετικών πάρκων, συνολικής ισχύος 230 MW.

Το πρώτο από τα δύο 15άρια του συμπλέγματος έχει ήδη ολοκληρωθεί με εργολάβο τη ΜΕΤΚΑ, ενώ το δεύτερο, με εργολάβο την ΤΕΡΝΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. 

Στο μεταξύ, στο μέτωπο πάντα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε σε παρατάσεις σειράς προθεσμιών υλοποίησης έργων. 

Η χορήγηση των παρατάσεων, σύμφωνα με το υπουργείο, καθίσταται αναγκαία δεδομένου ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης οι εταιρείες ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ έχουν έρθει αντιμέτωπες με σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά τόσο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων τους όσο και τη σύνδεσή τους με το δίκτυο. 

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει παράταση δέκα μηνών της διάρκειας ισχύος των αδειών εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας), όπως και της διάρκειας ισχύος των οριστικών προσφορών σύνδεσης για αντίστοιχους σταθμούς, της προθεσμίας σύνδεσης των έργων που έχουν επιλεγεί από διαγωνισμούς, καθώς και της ημερομηνίας αλλαγής των τιμών αναφοράς. Αντίστοιχα, παρατείνεται κατά έξι μήνες η προθεσμία σύναψης συμβάσεων εκτός διαγωνισμού για τις ενεργειακές κοινότητες, η οποία από τις 30 Ιουνίου 2021 μετατίθεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή