ΠΥΡΚΑΛ: Μέσα στο 2021 τα πρώτα βήματα

ΠΥΡΚΑΛ: Μέσα στο 2021 τα πρώτα βήματα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο έτος πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες διαδικασίες για το φιλόδοξο σχέδιο μεταφοράς εννέα υπουργείων στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Μάλιστα για να προχωρήσει το σχέδιο, η έκταση θα πρέπει πρώτα να απαλλοτριωθεί, χρηματοδοτώντας έτσι μέρος ή το σύνολο της εναπομείνασας στον χώρο δραστηριότητας της εταιρείας στο Λαύριο. Η επίπτωση της απομάκρυνσης σημαντικών χρήσεων από το κέντρο της πόλης δεν έχει μέχρι στιγμής εξεταστεί, ωστόσο η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια ποικιλία χρήσεων στα 20 δημόσια κτίρια, που θα περιλαμβάνει και την κατοικία.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες από δύο υπουργούς (Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης), έναν αναπληρωτή (Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης) και έναν υφυπουργό (παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος), παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον σχεδιασμό και την πορεία του εγχειρήματος. Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία ήταν δύο:

– Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η έγκριση του έργου από τη διυπουργική για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι. Η έναρξη κατασκευής του έργου τοποθετείται στα μέσα του 2023 και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας του στα τέλη του 2025.

– Οπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, το ακίνητο πρέπει να απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Οικονομικών (που θα είναι ο κύριος του έργου) καθώς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (διάδοχος της ΠΥΡΚΑΛ) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και για την πραγματοποίηση ΣΔΙΤ το οικόπεδο πρέπει να είναι καθαρά ιδιωτικό. Να σημειωθεί ότι τα ΕΑΣ ανήκουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% στο υπουργείο Οικονομικών και κατά το υπόλοιπο σε διάφορους μικρομετόχους. Οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης θα ξεκινήσουν μέσα στο έτος. Το ποσό που θα διατεθεί (από το υπουργείο Οικονομικών… στο υπουργείο Οικονομικών) πρόκειται να καλύψει μέρος της μετεγκατάστασης της εναπομείνασας παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας σε χώρο της στο Λαύριο.

Σε ερώτηση της «Κ», γιατί δεν επελέγη η λύση του διεθνούς αρχιτεκετονικού διαγωνισμού για το «κυβερνητικό πάρκο» (και το ΣΔΙΤ κατόπιν να εφαρμόσει τα αποτελέσματα αυτού), ο κ. Παπαθανάσης απάντησε ότι το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί. «Το συζητούμε. Θα συζητηθεί στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου (σ.σ.: δηλαδή στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ)», ανέφερε.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της επανάχρησης των 20 δημόσιων κτιρίων στο κέντρο, ο κ. Σκέρτσος εκτίμησε ότι η επένδυση «θα κάνει πολύ καλύτερο το κέντρο της Αθήνας για όσους κατοικούν ή εργάζονται εκεί ή το επισκέπτονται», σημειώνοντας ότι το σχέδιο «χρειάζεται ωρίμανση και θα γίνει διαβούλευση όπου χρειάζεται». Σε ερώτηση της «Κ», με ποιο τρόπο έχουν εκτιμηθεί οι αρνητικές επιπτώσεις της απομάκρυνσης σημαντικών χρήσεων από το κέντρο της πόλης και ιδίως τις πιο ευαίσθητες περιοχές του, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η διατήρηση ποικίλων χρήσεων είναι αντικείμενο μελέτης. «Η μελέτη θα συμπεριλάβει τις μελλοντικές χρήσεις των ακινήτων, επειδή θέλουμε να κρατήσουμε και οικιστικές χρήσεις στο κέντρο», ανέφερε. Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζεται η μεταφορά της ΠΥΡΚΑΛ), ενώ το 30ετές ΣΔΙΤ θα περιλάβει και τη συντήρηση και λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή