Toshiba: Παραιτήθηκε ο CEO

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παραίτηση οδηγήθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Toshiba, Noμπουάκι Κουρουματάνι, εν μέσω διαμάχης για προσφορά εξαγοράς 20 δισ. δολαρίων της εταιρείας του από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια CVC Capital Partners. H τιμή της μετοχής της Toshiba ενισχύθηκε, διότι υπήρξαν δημοσιεύματα που έφεραν ακόμη δύο ομίλους επενδύσεων, τους KKR & Co. και Brookfield, να προετοιμάζονται για δικές τους προσφορές. Το τιμόνι μετά την αποχώρηση Κουρουματάνι αναλαμβάνει προσωρινά ο νυν πρόεδρος της Toshiba, Σατόσι Τσουνακάουα, όπως είχε συμβεί και παλαιότερα. Ο κ. Κουρουματάνι είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την προσφορά του fund CVC, του πρώην εργοδότη του δηλαδή, αλλά και για ακόμη έναν λόγο. Είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες για το ότι ασκούσε  πιέσεις στους επενδυτές προ των ετήσιων γενικών συνελεύσεων ώστε να ταχθούν υπέρ επιθυμητών διορισμών στο Δ.Σ.

Εν τω μεταξύ, η πρόταση την οποία υπέβαλαν τα επενδυτικά κεφάλαια CVC Capital Partners με έδρα το Λουξεμβούργο, τα οποία τα τελευταία 4 χρόνια είναι ιδιαίτερα δραστήρια στη χώρα μας και δη στον χώρο της υγείας, φάνηκε να έχει έναν παραπάνω λόγο για τον παραιτηθέντα. Η προσφορά θα απομάκρυνε από το χρηματιστήριο την Τoshiba, διατηρώντας παράλληλα την υπάρχουσα διοίκηση. Οπότε ορισμένες πηγές της Toshiba ανέφεραν στο Ρόιτερς πως η πρόταση φάνηκε σχεδιασμένη να προστατεύσει τον Κουρουματάνι από ακτιβιστές μετόχους. Και ήταν αυτοί οι μέτοχοι οι οποίοι πίεσαν επιτυχώς για ανεξάρτητη έρευνα. Από την πλευρά τους, τα κεφάλαια CVC σχεδιάζουν να συνεργαστούν με την αμερικανική εταιρεία Bain Capital για την εξαγορά της Toshiba, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Nikkei μετά την παραίτηση Κουρουματάνι. Αξίζει να αναφερθεί πως η πρόταση της CVC προκάλεσε έντονη αντίδραση στους διευθυντές της Toshiba, αναγκάζοντάς τους να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση. Τα σχετικά επισήμαναν πηγές, οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους λόγω του ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα.

Επισήμως η Toshiba δήλωσε ότι ο Noμπουάκι Κουρουματάνι παραιτήθηκε για να βρει χρόνο να «φορτίσει τις μπαταρίες του», εφόσον έφερε εις πέρας το σχέδιό του να αναζωογονήσει τον όμιλο ύστερα από ένα λογιστικό σκάνδαλο. Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας είχαν ενημερώσει τον Νομπουάκι Κουρουματάνι ότι σχεδίαζαν την εκδίωξή του λόγω της χαμηλής αποδοχής του από μετόχους και εργαζομένους – η δε προσφορά των CVC απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις. Γενικά η προσέγγιση αυτή θεωρείται ανεπιθύμητη και απαιτεί να εξεταστεί ενδελεχώς, όπως διασαφηνίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τοshiba, Οσάμου Nαγκαγιάμα. Επιπλέον, σημείωσε ότι ένας νόμος ο οποίος θέτει όριο στο ποσοστό ξένης ιδιοκτησίας από ξένους σε ιαπωνικούς ομίλους με σημαντική τεχνολογία θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Η Toshiba θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητης επιτροπής εξωτερικών διευθυντών, αφού λάβει επίσημη πρόταση από τα κεφάλαια CVC, όπως πρόσθεσε ο κ. Ναγκαγιάμα. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος Σατόσι Τσουνακάουα, ο οποίος έχει τη φήμη ότι διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τη μετοχική βάση, δήλωσε, τέλος, πως η Τoshiba πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών της, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της εταιρικής της διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή