Απογοητευμένοι οι Ιταλοί έμποροι και εστιάτορες

Απογοητευμένοι οι Ιταλοί έμποροι και εστιάτορες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες για ανάκαμψη στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης στην Ιταλία, όπως φανερώνουν τα τελευταία στοιχεία και παρά τις προσδοκίες για βελτίωση της κίνησης φέτος. Οπως αναφέρει σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το 2021 μοιάζει κατά πολύ με το 2020.

Οι πωλήσεις από τις αρχές του έτους ελάχιστα θα ανακάμψουν ύστερα από τη βουτιά του 44%, όπως αποτυπώνεται σε μελέτη της ένωσης λογιστών της χώρας. Σύμφωνα δε με την Τράπεζα της Ιταλίας, τα συνολικά έσοδα του τουρισμού από τους ξένους επισκέπτες κατά το παρελθόν έτος συρρικνώθηκαν 61% στα 17,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2021 δεν προαλείφεται καλύτερο για έναν κλάδο ισοδύναμο με το 14% του ΑΕΠ. Ειδικά τον Ιανουάριο, οι αφίξεις τουριστών κατέγραψαν δραστική μείωση 79% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2020, δηλαδή λίγο καιρό πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Συγκεκριμένα, ορισμένες πόλεις-ορόσημα για την τουριστική βιομηχανία της γειτονικής χώρας, όπως η Βενετία, ή τόποι όπως το Πορτοφίνο στις ακτές της Λιγουρίας και η Βαρένα στις ακτές της λίμνης Κόμο, μοιάζουν εγκαταλελειμμένα. Ας μην ξεχνάμε, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας www. thelocal.it, πως η Ιταλία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση των πιο πολυσύχναστων προορισμών σε παγκόσμια κλίμακα.

Με τα σημερινά δεδομένα και ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού να επίκειται, δεν φαίνεται πως θα λήξει σύντομα η κρίση στον τουρισμό. Το 2020, άλλωστε, η πτώση στην κίνηση επισκεπτών ήταν δραματική: την προτίμησαν μόνον 25,5 εκατομμύρια ξένοι, που είχαν κάνει κράτηση για τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, όταν το 2019 ο αριθμός έφθανε τα 65 εκατομμύρια. Σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπερ μεταφράζεται σε απώλεια σχεδόν 440.000 θέσεων εργασίας, βάσει του ινστιτούτου ερευνών Demoskopika. «Το 2020 ήταν μια καταστρεπτική χρονιά», εξομολογείται η Μαρίνα Ντέντι με κατάστημα δερματίνων ειδών στο γραφικό ψαροχώρι Βαρένα της λίμνης Κόμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή