«Οχι» από Greenhill στην ΑΜΚ της «Ελλάκτωρ»

«Οχι» από Greenhill στην ΑΜΚ της «Ελλάκτωρ»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «βράχια» οδεύει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, που έχει προτείνει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναχρηματοδότησης της θυγατρικής του, «Ακτωρ», η οποία αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, εν μέσω οφειλών δεκάδων εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και ανάγκης κάλυψης ζημιών από έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χθες, κύκλοι της Greenhill Investments Limited, η οποία ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 25,5% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της επικείμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, πηγές που πρόσκεινται στην Greenhill τόνισαν χθες ότι δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση για την αύξηση κεφαλαίου λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο, κάτι που, όπως θυμίζουν, είχε πράξει και η Reggeborgh τον Ιανουάριο, με την αντίστοιχη αύξηση κεφαλαίου που είχε προτείνει τότε η διοίκηση Καλλιτσάντση. Η Greenhill χαρακτηρίζει την απόφασή της «αναπόφευκτη», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το διοικητικό συμβούλιο «εκδήλωσε εχθρική συμπεριφορά εναντίον της Greenhill, παρότι είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, εκδίδοντας μάλιστα και δημόσιες ανακοινώσεις που περιέχουν ανοίκειους χαρακτηρισμούς». Συμπληρώνει ότι «το διοικητικό συμβούλιο στο σύνολό του ενεργεί ως εκπρόσωπος ενός μετόχου εις βάρος των άλλων, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται πρωτοφανείς υποθέσεις παράβασης καθήκοντος».

Σύμφωνα με την Greenhill, «δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η εταιρεία απέτυχε να καταθέσει προσφορά στον μεγαλύτερο διαγωνισμό του Δημοσίου, που αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας, αλλά ούτε σε διαγωνισμούς μικρότερης αξίας. Είναι μάλιστα τόσο οφθαλμοφανής η απαξίωση, που ακόμα και στην περίπτωση της αποκατάστασης ζημιών που προκάλεσαν θεομηνίες που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας το Δημόσιο απευθύνθηκε σε κατασκευαστικές εταιρείες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η “Ακτωρ”». Την ίδια στιγμή, η Greenhill σημειώνει και ότι τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία κατακλύζεται από αγωγές και αιτήσεις κατασχέσεων, από προμηθευτές που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους, ως απάντηση σε ενέργειες της διοίκησης, μέσω των οποίων ουσιαστικά προανήγγειλαν «επαναδιαπραγμάτευση» οφειλών.

Σε απάντηση της παραπάνω εξέλιξης, από την πλευρά της διοίκησης της «Ελλάκτωρ» δεν φαίνεται να προκύπτει έκπληξη ή ανησυχία και σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, ενόψει της γενικής συνέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να συναινέσουν τα 2/3 των παριστάμενων μετόχων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλευρά της Greenhill ελέγχει αθροιστικά το 25,5% της εταιρείας και ένα επιπλέον 5%-6% των μετόχων, που συντάχθηκε με το δικό της μέτωπο στην προηγούμενη γενική συνέλευση, προκύπτει ότι θα απαιτηθεί απαρτία τουλάχιστον 90% προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση ή να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τις μετοχικές ισορροπίες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, κάτι που θεωρείται πάντως απίθανο να συμβεί. Υπενθυμίζεται ότι αν δεν εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου θα τεθεί εν αμφιβόλω και η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, που έχει δεσμευτεί να καταβάλει στην «Ακτωρ» η ολλανδική Reggeborgh Invest. Σε πρόσφατη ανακοίνωση είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της εταιρείας να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το σχετικό ομόλογο των 50 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα εγκριθεί και η αύξηση κεφαλαίου, καθώς το ποσό αυτό είναι ένα είδος «προπληρωμής» από την πλευρά της Reggeborgh, που θα αποπληρωθεί μέσω της λήψης νέων μετοχών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή