Καταφύγιο στον χρυσό ψάχνουν ξανά οι κεντρικές τράπεζες

Καταφύγιο στον χρυσό ψάχνουν ξανά οι κεντρικές τράπεζες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν και πάλι χρυσό, καθώς τις εξωθούν στο ασφαλές καταφύγιο ο διαφαινόμενος κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού και η νέα υπερχρέωση των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο την οποία υπαγόρευσε η πανδημία. Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνεται η ζήτηση από τους καταναλωτές σε Κίνα και Ινδία, τις δύο ασιατικές χώρες που παραδοσιακά εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Ετσι οι δύο αυτοί παράγοντες ανακόπτουν μερικώς την πτώση της τιμής του που έχει δεχθεί πιέσεις του τελευταίους μήνες αλλά ανέκαμψε το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Από την αρχή του έτους, πάντως, το λαμπερότερο των μετάλλων έχει υποχωρήσει κατά 8% μετά το ράλι του 2020 που κορυφώθηκε τον καλοκαίρι, όταν ο χρυσός εκτινάχθηκε πάνω από τις 2.000 δολάρια η ουγγιά. Από την αρχή του έτους έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την εύνοια των επενδυτών, καθώς πήραν ανοδική πορεία οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

95 τόνοι

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ουγγαρίας προχώρησε σε αγορές χρυσού και αύξησε τα διαθέσιμά της σε 95 τόνους τον Μάρτιο από τους 32 τόνους χρυσό. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η εν λόγω κεντρική τράπεζα επικαλέστηκε «τους μακροπρόθεσμους στόχους εθνικής και οικονομικής πολιτικής» και διευκρίνισε ότι την εξώθησαν σε αυτήν την επιλογή «η εκτίναξη του δημοσίου χρέους και η ανησυχία για το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του πληθωρισμού που αναβαθμίζουν τη σημασία του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου και ως εθνικής στρατηγικής». Μέσα στον Φεβρουάριο, άλλωστε, αγόρασαν συνολικά 8,8 τόνους χρυσό οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ανάμεσά τους οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, του Ουζμπεκιστάν, του Καζαχστάν και της Κολομβίας.

Από τις αρχές του έτους, όμως, οι κεντρικές τράπεζες πούλησαν συνολικά 17 τόνους χρυσό με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να το έχει δώσει η Τράπεζα της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, η αυξημένη ζήτηση για χρυσό είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από το Χρηματιστήριο Χρυσού της Σαγκάης 168 τόνοι του μετάλλου. Πρόκειται για όγκο διπλάσιο εκείνου που αφαιρέθηκε την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. 

Οπως τονίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, μεγάλο μέρος αυτού του χρυσού προορίζεται για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του μεταποιητικού τομέα και του λιανικού εμπορίου που μειώθηκαν αισθητά, καθώς μεσολάβησε  η περίοδος των εορτών για το κινεζικό νέο έτος τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας τις αγορές κοσμημάτων και δώρων. Ως εκ τούτου αναμένεται πως τους επόμενους μήνες η ζήτηση για χρυσό θα είναι πιο περιορισμένη στη δεύτερη οικονομία του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, έχει ανακάμψει η ζήτηση των καταναλωτών για χρυσό στην Ινδία όπου οι εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου έφτασαν τον Μάρτιο σε 98,6 τόνους. Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Μιλώντας στους Financial Times, η Ρόνα Ο’ Κόνελ, αναλύτρια στη χρηματιστηριακή StoneX στο Λονδίνο, επισήμανε πως «στην  Ασία επικρατεί ένα αίσθημα αντιστροφής της παλίρροιας που θα στηρίξει τις τιμές του χρυσού και θα τις εξωθήσει ανοδικά αν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες». Σε μεγάλο βαθμό η εκτίναξη του χρυσού τον Αύγουστο του περασμένου έτους οφείλεται στις κινήσεις των αμοιβαίων διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων χρυσού, των γνωστών ως ETFs, των οποίων η διαπραγμάτευση, αγορά και πώληση είναι ίδια όπως και των μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή