Τι θα ισχύσει τελικά για το 8ωρο

Τι θα ισχύσει τελικά για το 8ωρο

Πώς θα γίνεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Επίκεντρο αντιδράσεων και πολιτικής αντιπαράθεσης έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες η ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που θα περιλαμβάνεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και όπως φαίνεται η κυβέρνηση θα αποφύγει τελικά να κρατήσει ολόκληρη την «καυτή πατάτα».

Χθες Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας προέβη σε νέες διευκρινήσεις μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για το πως θα γίνεται η συμφωνία του ωραρίου.

Διαβάστε ακόμη: Οι βασικές προβλέψεις του ν/σ για την εργασία: 17 ερωτήσεις – απαντήσεις

Σε συνεντεύξεις του, ο ίδιος δήλωνε ρητά μέχρι τώρα ότι θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου – εργοδότη για το ωράριο του στα πλαίσια της διευθέτησης χρόνου.

Ουσιαστικά αυτήν θα ήταν και η μεγάλη αλλαγή στο ήδη υφιστάμενο πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα εδώ και 30 χρόνια και θα έβαζε «μπρος» στη ρύθμιση που έχει μείνει στα χαρτιά  τόσα χρόνια. Παρόλα αυτά οι νέες διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας δίνουν διαφορετική προσέγγιση στην εν λόγω ρύθμιση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε χθες πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία(όπως ισχύει σήμερα) ή μετά από αίτηση του εργαζόμενου.

Τι θα προβλέπει

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, θα επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών δηλαδή θα μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα  υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης).

Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα αντί της μειώσεως των ωρών εργασίας, να χορηγείται στον εργαζόμενο ρεπό ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ρεπό ή και άδεια.

Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες σε διάστημα δώδεκα μηνών (περίοδος αναφοράς).

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 10 ώρες ημερησίως για 5 μέρες μια εβδομάδα και 6 ώρες την ημέρα για 5 μέρες, κάποια άλλη εβδομάδα εντός 6μήνου. Έτσι θα έχει δουλέψει 50 ώρες την μια εβδομάδα και 30 την δεύτερη, ο μέσος όρος των οποίων είναι 40 ώρες. Θα μπορούσε επίσης ο εργαζόμενος να επιλέξει να δουλεύει 10 ώρες επί 4ήμερο και την επόμενη να έχει ρεπό.

Μάλιστα όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας η ρύθμιση αυτή ανοίγει την πόρτα και στην τετραήμερη εργασία που αρκετές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ή και χώρες υιοθετούν.

Πώς θα γίνεται η συμφωνία

Για να είναι εφικτός ο συμψηφισμός των υπερωριών μετά και τις νέες διευκρινίσεις του Κωστή Χατζηδάκη θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση εφόσον ο εργαζόμενος είναι μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Στις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε η συμφωνία θα μπορεί να επέλθει μόνο με ατομική συμφωνία εργαζόμενου-εργοδότη εφόσον βέβαια ο ίδιος ο εργαζόμενος το ζητήσει.  

Πηγή: Moneyreview.gr