Ενεργειακός τομέας: Κορυφαία αβεβαιότητα οι γεωπολιτικές εντάσεις

Ενεργειακός τομέας: Κορυφαία αβεβαιότητα οι γεωπολιτικές εντάσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γεωπολιτική αποτελεί την κορυφαία αβεβαιότητα για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (World Energy Council) όπως ανακοίνωσε το ΤΕΕ, ως εθνική επιτροπή του διεθνούς φορέα.

Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, συνεχίζονται. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι συνεχώς κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και μιας ομάδας χωρών, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Γαλλία, που αποτελούν μια σημαντική αβεβαιότητα όχι μόνο για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα αλλά και για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, αναφέρεται στην έκθεση. 

Οι οικονομικές τάσεις αποτελούν τη δεύτερη αβεβαιότητα για την Ελλάδα, καθώς υποτίθεται ότι το 2020 θα ήταν το πρώτο έτος ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η πανδημία άλλαξε δραματικά τις οικονομικές τάσεις, με την Ελλάδα να παρουσιάζει σοβαρή μείωση του ΑΕΠ το 2020 (περίπου 8%-10%). Οι προσδοκίες για το 2021 επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, βασιζόμενες στην αναζωογόνηση των ιδιωτικών και κεφαλαιουχικών δαπανών και στη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ε.Ε. 
Επιπλέον, η αναμενόμενη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας COVID-19 μόλις το εμβόλιο θα είναι ευρέως διαθέσιμο θα δώσει ισχυρή ώθηση στην κρίσιμη για την οικονομία τουριστική βιομηχανία. Αν και στο περιβάλλον για τις επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις, οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στην οικονομία της χώρας.

Στην έρευνα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας για το 2021, τα αποτελέσματα της οποίας αποτελούν πολύτιμο οδηγό για την παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα, ιδίως για όσους λαμβάνουν αποφάσεις, συμμετείχαν πάνω από 2.500 ηγέτες της ενέργειας από 108 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχαν περισσότερα από 50 ηγετικά στελέχη στον χώρο της ενέργειας. Ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής WEC και πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, τόνισε τη σημασία της ετήσιας αυτής έκθεσης, καθώς παρέχει μοναδικές πληροφορίες για όσα κορυφαία στελέχη του τομέα της ενέργειας αναγνωρίζουν κρίσιμες αβεβαιότητες και προτεραιότητες δράσης.

Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, «τα φετινά αποτελέσματα της έκθεσης του WEC δείχνουν την απόλυτη συμβατότητα με τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα». Βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων. Οι κύριες προκλήσεις που εντοπίστηκαν στο σύνολο της χώρας για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του χωρικού σχεδιασμού των ΑΠΕ, την αύξηση της αποδοχής του κοινού, τη χωρική και τεχνολογική αναβάθμιση των κορεσμένων συστημάτων μεταφοράς και διανομής και την αποτελεσματική λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή