Ελληνικό: Αντίστροφη μέτρηση για τις επενδύσεις

Ελληνικό: Αντίστροφη μέτρηση για τις επενδύσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους ότι είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων η υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού εξέφρασαν χθες στελέχη της διοίκησης της Lamda Development, στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης το 2020. Οπως εκτιμούν, εντός του Μαΐου είναι πιθανή η έκδοση και των τελευταίων εκκρεμών αποφάσεων του ΣτΕ επί προσφυγών που έχουν γίνει, ωστόσο η πρόσφατη απόρριψη της προσφυγής που είχε κατατεθεί για τις πολεοδομικές μελέτες και τους σχετικούς πολεοδομικούς όρους στην έκταση θεωρείται κομβικής σημασίας και ενδεχομένως ακόμα και πρόκριμα για την τύχη και των υπόλοιπων προσφυγών. Ηδη το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία εγγραφής των δικαιωμάτων του ακινήτου στο κτηματολόγιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Lamda Development επιταχύνει τις διαδικασίες για την έναρξη της επένδυσης όσον αφορά τόσο τα απαιτούμενα έργα υποδομής όσο και τις συνεργασίες που θα επιδιώξει με ενδιαφερόμενους επενδυτές για συγκεκριμένα τμήματα του έργου. Για παράδειγμα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που έχουν κατατεθεί από επενδυτικά σχήματα για την ανάπτυξη των δύο πύργων κατοικιών και γραφείων, αντίστοιχα. Κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) και ξένοι θεσμικοί επενδυτές συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν υποβάλει προτάσεις στη Lamda Development.

Ελληνικό: Αντίστροφη μέτρηση για τις επενδύσεις-1
Την αισιοδοξία της ότι είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων η υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού εξέφρασε η διοίκηση της Lamda Development. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πύργος των κατοικιών βρίσκεται στο τμήμα της μαρίνας, στο παράκτιο μέρος της έκτασης, και προβλέπει την ανάπτυξη κτιρίου 45.000 τ.μ. και ύψους έως 200 μέτρων. Αντίστοιχα, ο πύργος των γραφείων έχει χωροθετηθεί στο τμήμα του ακινήτου που έχει πρόσοψη στη Λ. Βουλιαγμένης. Εν τω μεταξύ, ήδη η Lamda Development έχει προχωρήσει στην πρώτη συνεργασία, με την εταιρεία ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Αυτή αφορά την από κοινού ανάπτυξη δύο πολυτελών ξενοδοχείων, τα οποία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα και θα απευθύνονται κυρίως σε ξένους επισκέπτες και επενδυτές. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ να ορίζεται σε 70% και της Lamda Development σε 30%.

Οσον αφορά την πορεία των εμπορικών κέντρων της εισηγμένης, είναι προφανές ότι και το 2021 θα αποτελέσει ένα έτος προκλήσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου εφαρμόζεται το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου, ενώ, με εξαίρεση μερικές εβδομάδες κατά την αρχή του έτους, το υπόλοιπο διάστημα τα καταστήματα εντός των κέντρων έχουν παραμείνει κλειστά. Χθες, η διοίκηση της Lamda ανέφερε ότι είναι πιθανό να απαιτηθούν πολλοί ακόμα μήνες, ενδεχομένως και μέχρι τα μέσα του 2022, έως ότου αποκατασταθούν πλήρως οι πωλήσεις και η επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα της, αγγίζοντας τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 οι συνολικές απώλειες εσόδων από ενοίκια ανήλθαν σε 22,7 εκατ. ευρώ, με την επισκεψιμότητα να υποχωρεί κατά 56% και τις πωλήσεις κατά 49%. Η μείωση των ενοικίων στο The Mall Athens διαμορφώθηκε σε 10,3 εκατ. ευρώ, στο Golden Hall σε 5,6 εκατ. ευρώ και στο Mediterranean Cosmos σε 6,8 εκατ. ευρώ. Πάντως, εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες τα εμπορικά κέντρα θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, έστω και με τα σχετικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Το θετικό είναι ότι όταν αποκαταστάθηκε η λειτουργία των κέντρων της εταιρείας το 2020, δηλαδή την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου, μετριάστηκε σημαντικά και η απώλεια εσόδων κι επισκεψιμότητας. Ειδικότερα, η συνολική μείωση πωλήσεων περιορίστηκε σε 26% και η επισκεψιμότητα σε 43% το συγκεκριμένο διάστημα, έναντι απωλειών 49% και 56%, αντίστοιχα, συνολικά το 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή