Κίνα: Ρεκόρ ανάπτυξης της τάξεως του 18,5% το πρώτο τρίμηνο

Κίνα: Ρεκόρ ανάπτυξης της τάξεως του 18,5% το πρώτο τρίμηνο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν δυσθεώρητο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 18,5% σε ετήσια βάση αναμένεται να ανακοινώσει η Κίνα για το πρώτο τρίμηνο του έτους και θα είναι το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που έχει σημειώσει το ΑΕΠ της στα 30 χρόνια από όταν άρχισε να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία. Οπως, όμως, προδίδει η ανάλυση οικονομολόγων τόσο του Bloomberg, της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, το εντυπωσιακό ποσοστό αντανακλά απλώς την άνευ προηγουμένου πτώση που σημείωσε το κινεζικό ΑΕΠ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του περασμένου έτους, όταν η δεύτερη οικονομία στον κόσμο βυθιζόταν στην κρίση της πανδημίας και στα ακραία περιοριστικά μέτρα που επιστράτευσε με σκοπό την ανάσχεσή της.

Οι οικονομολόγοι καλούν ειδικότερα τους επενδυτές να εξετάσουν την εικόνα της κινεζικής οικονομίας πέραν των αριθμών αυτών που αντανακλούν μεν την ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά δεν δίνουν ρεαλιστική εικόνα για την πραγματική ανάπτυξη της Κίνας.

Οπως τονίζουν, το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους η δεύτερη οικονομία στον κόσμο κατέγραψε συρρίκνωση-ρεκόρ κατά 6,8%, καθώς το Πεκίνο ήταν η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που έδωσε εντολή στον πληθυσμό της χώρας να παραμείνει στο σπίτι προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι η κινεζική οικονομία ανέκαμψε στη συνέχεια μόλις η πολιτική ηγεσία της χώρας ανακάλεσε τα περιοριστικά μέτρα. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχε μάλιστα ανακτήσει όσο έδαφος είχε χάσει στη διάρκεια της πανδημίας και έκτοτε εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg, πολύ πιο ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης στην Κίνα προσφέρει μια σύγκριση ανάμεσα στα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του έτους με εκείνα του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και όχι με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η εικόνα που προκύπτει σκιαγραφεί την τρέχουσα κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, ενώ παρακάμπτει τις έκτακτες συνθήκες του lockdown και τον οικονομικό του αντίκτυπο. Σύμφωνα, άλλωστε, με οικονομολόγους της Goldman Sachs, η σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους αντανακλά τη μεγάλη ύφεση του 2020, ενώ η σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο χρησιμεύει για να αντιληφθεί κανείς κατά πόσον κορυφώθηκε η ανάπτυξη ή απλώς συνεχίστηκε. Υπάρχουν ενδείξεις πως έχει επιβραδυνθεί η κινεζική οικονομία, καθώς στα τέλη του περασμένου έτους οι Αρχές επέβαλαν αυστηρότερα όρια στις χορηγήσεις πιστώσεων. Προσφάτως, άλλωστε, επανέφεραν ορισμένα περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις στις κοινωνικές επαφές μετά τα κρούσματα της πανδημίας που εκδηλώθηκαν τον Φεβρουάριο. Ετσι, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 κυμαίνονται ανάμεσα σε έναν ρυθμό ανάπτυξης 1,4% και 2,6%.

Παράλληλα, πάντως, οι εξαγωγές της Κίνας ενισχύθηκαν καθώς ανακάμπτει η ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες και έτσι συνεισέφεραν σημαντική μερίδα της οικονομικής ανάπτυξης. Ομοίως, ο κατασκευαστικός τομέας σημείωσε ανάπτυξη τον Μάρτιο και όλα δείχνουν πως αυξάνονται αισθητά οι εγχώριες επενδύσεις. Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι της Nomura Holdings, τα στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα καταδεικνύουν πως η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 20,3%, όταν συγκριθούν με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Εν ολίγοις, όσο η σύγκριση θα γίνεται σε ετήσια βάση, τα στοιχεία θα παραμένουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα επειδή η ανάπτυξη θα συγκρίνεται διαρκώς με την ύφεση του φοβερού 2020. Ορισμένοι οικονομολόγοι επιλέγουν να εξετάζουν τα στοιχεία της Κίνας με κριτήριο τον μέσον όρο των τελευταίων δύο ετών. Με αυτήν την προσέγγιση οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν πως η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής επιταχύνθηκε στο 7,6% το πρώτο τρίμηνο από το 6,5% στο οποίο βρισκόταν το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή