Χρηματοδότηση τουρισμού από την Πειραιώς

Χρηματοδότηση τουρισμού από την Πειραιώς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη του τουρισμού, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα για την επανεκκίνηση του κλάδου, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Το προϊόν «Πειραιώς Sunrise Tourism» απευθύνεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Το ύψος του κεφαλαίου κίνησης θα είναι συνάρτηση του αριθμού δωματίων των καταλυμάτων με μέγιστο το 20% των προβλεπόμενων ετήσιων πωλήσεων.  

Κατά την παρουσίαση του νέου προϊόντος, η ανώτερη γενική διευθύντρια εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Πειραιώς Ελένη Βρεττού επεσήμανε ότι η τράπεζα «έχει ως στρατηγική επιλογή τη διατήρηση διαχρονικά σημαντικής έκθεσης στον κλάδο». Στο πλαίσιο αυτό, το νέο προϊόν έρχεται να λύσει τις ανάγκες ρευστότητας που δημιουργούνται βάσει των νέων ανταγωνιστικών συνθηκών και του διαφορετικού τρόπου πληρωμών, όπως αυτός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά τη μεταβατική περίοδο του κλάδου. «Σήμερα χρηματοδοτούμε πάνω από 4.000 πελάτες με συνολικά υπόλοιπα που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και αυτό που φιλοδοξούμε είναι να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία έγκαιρα, γρήγορα και αποφασιστικά, προκειμένου να ξεπεράσουν τα προσωρινά εμπόδια και να μετουσιώσουμε τις θετικές προοπτικές σε πραγματικότητα», σημείωσε η κ. Βρεττού. 

Το «Πειραιώς Sunrise Tourism» απευθύνεται στo σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Το ύψος του κεφαλαίου κίνησης θα είναι συνάρτηση του αριθμού δωματίων των καταλυμάτων, χρηματοδοτώντας με 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο ξενοδοχεία με 200 δωμάτια, και με 1.500 ευρώ ανά δωμάτιο ξενοδοχεία μεγαλύτερου μεγέθους. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα προεξόφλησης των απαιτήσεών τους προς τους tour operators. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια εξόφλησης πέντε δόσεων, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου, επιβαρύνεται με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor+ περιθώριο ανάλογα με το προφίλ της κάθε επιχείρησης και διατίθεται με εξασφάλιση την εκχώρηση των συμβάσεων με τους tour operators, αλλά και με προείσπραξη των απαιτήσεων μέσω του factoring της Τράπεζας Πειραιώς.

Κατά την παρουσίαση του «Πειραιώς Tourism Sunrise», ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός ανέλυσε τις προοπτικές του τουριστικού κλάδου και ανέφερε ότι οι ζημίες του 2020 δύνανται να αντιστραφούν το 2021 και ο κλάδος να επανέλθει στην πρότερη κερδοφορία του, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα ανακτήσουν το 60% του κύκλου εργασιών που απώλεσαν το 2020. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Λεκκός τόνισε ότι οι προοπτικές προδιαγράφονται ιδιαιτέρως θετικές και ότι η οικονομία τα επόμενα χρόνια θα ωφεληθεί σημαντικά από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας που έχουν επικρατήσει μετά την επιστροφή καταθέσεων, τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κ. Βρεττού υπογράμμισε, τέλος, την ετοιμότητα της τράπεζας να στηρίξει τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας πραγματοποιήσει 100 παρουσιάσεις σε εταιρικούς πελάτες της μέχρι σήμερα. Η τράπεζα, όπως σημείωσε, «είναι market leader στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων με μερίδιο 31%, ενήμερα δάνεια 27,1 δισ. ευρώ, νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 6,1 δισ. ευρώ το 2020 και συνολικά 9.481 χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή