Wall Street: Μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων έσπασε τα ταμπού

Wall Street: Μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων έσπασε τα ταμπού

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία κρυπτογραφημένων αξιών Coinbase, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο στον κόσμο χρηματιστήριο για bitcoin και για τα άλλα κρυπτογραφημένα νομίσματα, εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και προσείλκυσε σε εντυπωσιακό βαθμό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αν και αρχικά πλησίασε τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων που έχει θέσει για τη χρηματιστηριακή της αξία, στη συνέχεια περιορίστηκε στα 86 δισ. δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής έφτασε αρχικά στα 381 δολάρια για να υποχωρήσει αργότερα σε επίπεδα κάτω από τα 330 δολάρια. Η αρχική δημόσια εγγραφή της αποτελεί μείζον συμβάν για τον χώρο των κρυπτογραφημένων αξιών, καθώς αντιμετωπίζεται ως καθοριστικό βήμα προς την ένταξή τους στις κοινώς αποδεκτές επενδύσεις. Συνοδεύθηκε, ωστόσο, από υποχώρηση των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων με το σημαντικότερο όλων, το bitcoin, να υποχωρεί χθες στις 63.000 δολάρια περίπου, ενώ είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα πάνω από τις 64.000 δολάρια ώρες πριν από την εισαγωγή της Coinbase στην αγορά της Νέας Υόρκης.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και τη νομιμοποίησή τους», σχολίασε ο Μάτι Γκρίνσπαν, ιδρυτής της Quantum Economics. Η εταιρεία, που σημειωτέον έχει ως κύρια πηγή εσόδων τις προμήθειες στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ιδρύθηκε το 2012 και αριθμεί πάνω από 56 εκατ. χρήστες σε περισσότερες από 100 χώρες. Τα περιουσιακά στοιχεία των χρηστών της υπολογίζονται στα 223 δισ. δολάρια, ενώ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους τα έσοδά της έφτασαν κατ’ εκτίμηση σε 1,8 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τα έσοδα για όλο το 2020. Αιτία βέβαια το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών ειδικότερα για το bitcoin αλλά και για τα άλλα κρυπτονομίσματα που ενόψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Coinbase είχαν σημειώσει ιλιγγιώδη άνοδο τις τελευταίες ημέρες.  Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, η αξία της Coinbase έχει δεκαπλασιαστεί, καθώς μόλις το 2018 ανερχόταν σε 8 δισ. δολάρια. Με την επιτυχή εισαγωγή της αναδεικνύεται σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ο 38χρονος συνιδρυτής της, Μπράιαν Αρμστρονγκ, πρώην μηχανικός λογισμικού στην Airbnb, καθώς ελέγχει μερίδιο 21% της εταιρείας.

Αναλυτές του κλάδου σχολιάζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Coinbase, επισημαίνοντας ότι η αγορά μετοχών της εταιρείας φαίνεται ως ένας λιγότερο ριψοκίνδυνος τρόπος να εισέλθει κάποιος στην αγορά των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Μια συμμετοχή στη δραστηριότητα αυτής της αγοράς που, όμως, επιτρέπει σε έναν επενδυτή να μην τοποθετηθεί άμεσα σε bitcoin ή σε άλλα ψηφιακά νομίσματα για τα οποία έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από επίσημα χείλη, από ρυθμιστικές αρχές, κεντρικές τράπεζες αλλά και από προβεβλημένους οικονομολόγους και κατόχους Νομπέλ Οικονομίας. Σχολιάζοντας σχετικά η Τζέιν Φόλεϊ, στέλεχος της Rabobank, τόνισε πως «όλα δείχνουν ότι τα πράγματα κινούνται αργά προς την κατεύθυνση της κοινής αποδοχής», αναφερόμενη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η ίδια προσέθεσε, ωστόσο, πως αν επιβληθούν αυστηρές ρυθμίσεις στον κλάδο μπορεί να αλλάξει η εικόνα της Coinbase. Οπως εξήγησε η αναλύτρια, «επικρατεί μεγάλη ανησυχία πως κάποια στιγμή οι ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες θα πουν όχι και θα επιβάλουν πολύ αυστηρές ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να χάσουν χρήματα πολλοί άνθρωποι».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της Coinbase, αναμένεται να εξαρτηθεί εφεξής από το πόσο καλά θα πηγαίνουν τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το Ethereum. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η εταιρεία έχει μεγάλο φάσμα κρυπτονομισμάτων που μπορούν να πουληθούν ή να αγοραστούν στην πλατφόρμα της, πολλοί επενδυτές θα αισθάνονται προστατευμένοι από τις ακραίες, ενίοτε ιλιγγιώδεις διακυμάνσεις, που έχουν παρουσιάσει οι τιμές κυρίως του bitcoin.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή