Τράπεζα Πειραιώς: Έως 1,38 δισ. ευρώ η ΑΜΚ

Τράπεζα Πειραιώς: Έως 1,38 δισ. ευρώ η ΑΜΚ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, που συνεδρίασε σήμερα για να εγκρίνει τις λεπτομέρειες της προγραμματισμένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), αποφάσισε την έκδοση 1,2 εκατομμυρίων μετοχών σε έυρος τιμής 1 έως 1,15 ευρώ.

Το ύψος της έκδοσης, με βάση τον αριθμό των νέων μετοχών, εκτινάσσεται έτσι μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας την ουσιαστικά στήριξη της ελληνικής τράπεζας από ξένους επενδυτές εν όψει και της υλοποίησης του σχεδίου Sunrise, το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση από τα «κόκκινα» δάνεια.

Η τράπεζα οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση, μετά τη σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένους επενδυτές για την ΑΜΚ, ξεπερνώντας το αρχικό ύψος, το οποίο είχε προσδιοριστεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ. 

Όπως ανέφερε νωρίτερα το «Money Review», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 61,3%, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να μειώσει το εν λόγω ποσοστό κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,3%. Η ακριβής συμμετοχή του, πάντως, θα καθοριστεί από τον αριθμό και την ποιότητα των επενδυτών, οι οποίοι θα καλύψουν την ΑΜΚ, αλλά κι από την προοπτική να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής (anchor investor).

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς (διεθνής και ελληνική) τοποθετείται στο τρίτο 10ήμερο του Απριλίου, ενώ ως πιθανή ημερομηνία ανοίγματος του βιβλίου προσφορών θεωρείται η 21η Απριλίου.

Στο μεταξύ, η μετοχή της εταιρείας σταμάτησε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την Τετάρτη έως και σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το αναγκαίο reverse split, στο πλαίσιο του οποίου η ονομαστική αξία θα αυξηθεί από 6 σε 99 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 831 εκατ. σε 50,3 εκατ.

Με την εν λόγω μείωση, θα επιτευχθεί ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό των συσσωρευμένων ζημιών.

Όπως έχει ανακοινώσει η Πειραιώς Financial Holdings, η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών:

  1. Με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό μέσω βιβλίου προσφορών («Διεθνής Προσφορά»)
  2. Με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα («Ελληνική Προσφορά»)

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της Διεθνούς Προσφοράς και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν είτε στη Διεθνή είτε στην Ελληνική Προσφορά.

Οι συμμετέχοντες στην Ελληνική Προσφορά αναμένεται ότι θα εγγράφονται στο ανώτατο όριο του εύρους, αλλά το οριστικό ποσό εγγραφής τους θα υπολογίζεται με την τελική τιμή διάθεσης που θα προκύψει.

Η διοίκηση της Τράπεζας έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να υιοθετήσει σύστημα προνομιακής κατανομής νέων μετοχών, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα εγγράφονται στην αύξηση μέσω της Ελληνικής Προσφοράς θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους Έλληνες μετόχους, να διατηρήσουν το ποσοστό τους στην επικείμενη ΑΜΚ. Προϋπόθεση είναι να εγγραφούν για ανάλογο αριθμό μετοχών στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς.

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή