Η ισχυρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ ενισχύει τη Wall Street

Η ισχυρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ ενισχύει τη Wall Street

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ συνεχίζει να αιφνιδιάζει θετικά, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη το 2021, υποστηριζόμενη από τον ταχύ ρυθμό εμβολιασμών, τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και τη σημαντική δημοσιονομική στήριξη. Χαρακτηριστικά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάρτιο 9,8% σε μηνιαία βάση, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάιο του 2020, ευνοημένες από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και την εφάπαξ παροχή των 1.400 δολαρίων μέσω του δημοσιονομικού πακέτου ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα. Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση ώθησε το επίπεδο των λιανικών πωλήσεων σε νέο ιστορικά υψηλό, 17,1% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα τον Φεβρουάριο του 2020.

Επίσης, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου, ενώ δύο δείκτες για τη μεταποιητική δραστηριότητα –NY Fed’s Empire State και Philly Fed– ενισχύθηκαν τον Απρίλιο σε νέα υψηλά. Τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ έδωσαν νέα ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον S&P 500 να κλείνει την Πέμπτη σε νέα ιστορικά υψηλά και τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να υποχωρεί σε νέο χαμηλό επίπεδο για τη χρονική περίοδο από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.

Εντούτοις, τα ισχυρά στοιχεία δεν επηρέασαν αρνητικά τα κυβερνητικά ομόλογα της χώρας, όπως θα αναμενόταν, καθώς πολλοί αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς η αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινή και θα χρειαστεί χρόνος έως ότου η οικονομία βρεθεί σε σταθερή πορεία ανάκαμψης δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζεται.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 1,60% για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αγνοώντας επίσης τα στοιχεία πληθωρισμού που έδειξαν αύξηση στον κύριο δείκτη τιμών καταναλωτή 0,6% μηνιαίως τον Μάρτιο –η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο του 2012– και 2,6% σε ετήσια βάση, υψηλό δυόμισι ετών, κυρίως λόγω υψηλότερων τιμών ενέργειας. 

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ διατηρήθηκε υπό πίεση καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων των κυβερνητικών τίτλων δεν του επέτρεψε να επωφεληθεί από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά πλησιάζοντας το επίπεδο 1,20 για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου μετά από κέρδη περίπου 0,7% σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή