Έξτρα εισφορές: Από τα τέλη Μαΐου η πληρωμή σε 6 δόσεις

Έξτρα εισφορές: Από τα τέλη Μαΐου η πληρωμή σε 6 δόσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετατίθεται κατά ένα μήνα, στο τέλος Μαΐου, η πληρωμή των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών για μερίδα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ που έχει από τις αρχές του 2020 παράλληλη απασχόληση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση που ήταν προγραμματισμένο να γίνει έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν σε δόσεις από τον Απρίλιο και μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να πάει πίσω η διαδικασία. 

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει τη μετάθεση των πληρωμών, τόσο για την εκκαθάριση του 2020 όσο και για τις εισφορές του 2021, ασφαλισμένων που έχουν μισθωτή εργασία και «μπλοκάκι» ή ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων με παράλληλη μισθωτή εργασία. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να λάβουν ειδοποιητήριο πληρωμών είναι η εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, να δείξει ότι κατά το 2020 έχουν καταβάλει χαμηλότερες εισφορές από τις προβλεπόμενες.  

Αναλυτικά, με σημαντική καθυστέρηση ξεκαθάρισε ο τρόπος καταβολής των εισφορών στην περίπτωση ύπαρξης παράλληλης ασφάλισης, τόσο για το 2020 όσο και το 2021. Η ανάρτηση των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων της παράλληλης απασχόλησης είχε προγραμματιστεί, όσον αφορά τις εισφορές του 2020, για το τέλος Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η εκκαθάριση θα είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΕΦΚΑ να προσανατολίζεται στην απόφαση μετάθεσης της ημερομηνίας πληρωμών για την τελευταία εργάσιμη του Μαΐου. Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν το 2020 και μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα μπλοκάκι ως επαγγελματίες ή αυτοαπασχολουμένους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες. Πλέον, όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους –κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ– θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του 12μήνου του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Μαΐου.

Αμέσως μετά την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του 2020 ο ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσει και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021, ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» κανονικά η πληρωμή εισφορών των μη μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, όπως προβλέπει ο νόμος. Λόγω της καθυστέρησης, ενώ αρχικά τα πρώτα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» του ενιαίου φορέα για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 είχε προγραμματιστεί να έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου, πλέον θα έχουν την 30ή Ιουνίου. Ακολούθως, έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές δεν αφορούν το σύνολο όσων έχουν παράλληλη ασφάλιση. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών. Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα υπάρξει νέο ειδοποιητήριο, καθώς καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία.

Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, ήτοι 252 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά. 

Στην πράξη, τα χρεωστικά υπόλοιπα που τυχόν θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν είναι συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που επέλεξαν και των αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες και για όσο διάστημα έχουν παράλληλη απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή