Κομβικός ο ρόλος του τουρισμού στις αξίες των ακινήτων στην Κρήτη

Κομβικός ο ρόλος του τουρισμού στις αξίες των ακινήτων στην Κρήτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις είναι πιθανό να δεχθούν οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Κρήτη το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, «ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζήτησης για διαμερίσματα προέρχεται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που σχετίζονται με τον τουρισμό, είτε ως τουρίστες – χρήστες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε ως εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, αν και η φετινή τουριστική χρονιά είναι προβληματική, όπως το 2020, θα υπάρξουν πιέσεις στις τιμές και στις σημαντικές αγορές της Κρήτης». Η έρευνα της Geoaxis καλύπτει το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τον Αγιο Νικόλαο.

Με βάση αυτή, προκύπτει ότι οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές και σχετικά ομοιογενείς, δηλαδή δεν παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις τιμών από πόλη σε πόλη. Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη προσφορά πωλούμενων διαμερισμάτων και στη μεγάλη έλλειψη ελεύθερης γης, ώστε να αναπτυχθούν νεόδμητες οικοδομές εντός του αστικού ιστού. Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της περιορισμένης προσφοράς, παρατηρείται το ιδιαίτερο φαινόμενο να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αξίες των νεόδμητων και των παλαιότερων διαμερισμάτων. Συγκεκριμένα, η μέση διαφορά ενός καινούργιου από ένα παλαιότερο διαμέρισμα δεν ξεπερνά το 25%, όταν σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, η διαφορά αυτή μπορεί είναι μεγαλύτερη ακόμα κι από 50%. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι τα νεόδμητα είναι πολύ λίγα, με την Geoaxis να υπολογίζει ότι καταλαμβάνουν πολύ κάτω από το 5% της συνολικής προσφοράς, με τις περισσότερες οικοδομές να αναπτύσσονται περιφερειακά των πόλεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές των νεότερων κατασκευών (μέχρι οκτώ ετών και μέσης επιφάνειας 90 τ.μ.) διαμορφώνονται σε 1.840 ευρώ/τ.μ. – οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στο Ηράκλειο με 1.980 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν ο Αγιος Νικόλαος με 1.885 ευρώ/τ.μ., το Ρέθυμνο με 1.790 ευρώ/τ.μ. και, τέλος, τα Χανιά με 1.700 ευρώ/τ.μ. Οπως διακρίνεται, λοιπόν, οι αποκλίσεις μεταξύ των πόλεων είναι σχετικά μικρές, με το Ηράκλειο βέβαια να αποτελεί την ακριβότερη πόλη, κυρίως λόγω του ότι αποτελεί πύλη εισόδου στην Κρήτη και το κυριότερο αυτοδιοικητικό κέντρο του νησιού. Αντίστοιχα, ο Αγιος Νικόλαος είναι επίσης ιδιαίτερα ακριβή πόλη λόγω της πολύ χαμηλής προσφοράς νεόδμητων κατασκευών. Από πλευράς επιφάνειας, τα ακίνητα κατά κανόνα κυμαίνονται μεταξύ 80 τ.μ. και 105 τ.μ. Στο Ηράκλειο εντοπίζονται τα μικρότερα διαμερίσματα και στον Αγ. Νικόλαο οι προσφερόμενες επιφάνειες είναι μεγαλύτερες.

Οσον αφορά τα παλαιότερα διαμερίσματα, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.360 ευρώ/τ.μ., δηλαδή στο 74% της αξίας ενός νεόδμητου διαμερίσματος. Στην περίπτωση των παλαιότερων ακινήτων, η μέση ηλικία τους είναι τα 37 έτη, ενώ η μέση επιφάνεια αγγίζει τα 100 τ.μ. Διαφορές εντοπίζονται όμως και στην περίπτωση των πόλεων, καθώς το Ηράκλειο είναι η φθηνότερη μεταξύ των τεσσάρων που εξετάζονται, με μέση τιμή πώλησης τα 1.055 ευρώ/τ.μ. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στον Αγιο Νικόλαο με 1.715 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν το Ρέθυμνο με 1.525 ευρώ/τ.μ. και τα Χανιά με 1.143 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με την ανάλυση, το υψηλότερο κόστος στον Αγιο Νικόλαο οφείλεται τόσο στην έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων όσο και στο γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής προχωρούν συνήθως στην ανοικοδόμηση ιδιόκτητων και οικογενειακών ακινήτων σε κοντινές περιοχές αντί για το αμιγώς αστικό κέντρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή