Μεγάλες αποδόσεις για τα family offices με όχημα εταιρείες SPAC

Μεγάλες αποδόσεις για τα family offices με όχημα εταιρείες SPAC

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tεράστιες αποδόσεις της τάξεως έως και 800% προσδοκούν από τις επενδύσεις τους τα family offices διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, τοποθετώντας κεφάλαια στις λεγόμενες εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), που τα τελευταία χρόνια τελούν σε φρενίτιδα επιχειρηματικών συμφωνιών.

Συνήθως οι χρηματοδότες μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού αποκτούν μετοχές σε αυτήν πολύ πιο φθηνά από τη σταθερή τιμή των 10 δολαρίων, στην οποία τη διαθέτουν στο κοινό κατά την αρχική δημόσια εγγραφή της. Ελέγχουν περίπου το 20%, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, και μπορούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους μέσω δανεισμού, χρηματοδότησης ή οψιόν. Τ

ο family office του επιχειρηματία Εντ Φρίντμαν, με δραστηριότητες στην επεξεργασία πληρωμών, συνδέεται με την εταιρεία ειδικού σκοπού Stable Road Acquisition.

Τον Οκτώβριο του 2020 συγχωνεύθηκε με την εταιρεία διαστημικών ταξιδιών Momentus και αναμένεται η έγκριση των μετόχων. Εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία, οι μετοχές που αγόρασε το family office στα 5 εκατομμύρια δολάρια θα αποτιμηθούν σχεδόν εννέα φορές περισσότερο, δηλαδή στα 45 εκατομμύρια δολάρια και πλέον (όπερ σημαίνει κέρδος 800%), ακόμη και αν παραμείνει στα δέκα δολάρια η μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το family office του Εντ Φρίντμαν, επιπλέον, έδωσε δάνειο 300.000 δολαρίων στην προαναφερθείσα εταιρεία ειδικού σκοπού, καθώς και δεσμεύθηκε για επένδυση 3 εκατ. δολαρίων επιπλέον στην τιμή των 10 δολαρίων ανά μετοχή.

Μία ακόμη τέτοια περίπτωση ζάπλουτων επενδυτών είναι η οικογένεια Πρίτζκερ, η οποία δημιούργησε τεράστια αυτοκρατορία με ποικίλες δραστηριότητες, από τα ξενοδοχεία έως τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις – πριν από 20 χρόνια, ωστόσο, οι δημιουργοί της συμφώνησαν να επιμερίσουν τα υπάρχοντά της σε έντεκα απογόνους.

Μία εξ αυτών είναι η Κάρεν Πρίτζκερ, η οποία έχει χρησιμοποιήσει αυτόν τον πλούτο για συμμετοχές σε υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις, όπως είναι οι Snap και Spotify Technology.

Τώρα συντάσσεται με το κύμα των επενδυτών που στρέφονται σε εταιρείες ειδικού σκοπού και το δικό της ονομάζεται Pritzker Vlock Family Office, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για τον βασικό επενδυτή της Thimble Point Acquisition, μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού, που συγκέντρωσε σχεδόν 300 εκατ. δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά τον Φεβρουάριο.

Το family office φέρει τα ονόματα της Πρίτζκερ και του αποθανόντος συζύγου της Μάικλ Βλοκ και θα εστιάσει στο λογισμικό και στην τεχνολογία.

«Μας επιτρέπει να κάνουμε εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο, αλλά και να παρακολουθούμε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους», δηλώνει ο Ιλον Μπομς, 40 ετών, διευθύνων σύμβουλος της Thimble Point και του family office, το οποίο δεσμεύθηκε για 50 εκατομμύρια δολάρια στην Thimble Point Acquisition προ της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο.

Η έκρηξη των εταιρειών τύπου SPAC έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πρώην πολιτικών, αθλητών και διασημοτήτων, οι οποίοι με μοχλό τη φήμη και την αναγνωρισιμότητά τους επιδιώκουν να προσελκύσουν κεφάλαια από μικρότερους και θεσμικούς επενδυτές. Περίπου 600 εταιρείες ειδικού σκοπού έχουν σωρεύσει περισσότερα από 182 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Πάντως, μία από τις σοβαρότερες κινητήριες δυνάμεις στην ανάπτυξή τους είναι τα family offices, που για τα τελευταία χρόνια διαδραμάτιζαν ρόλο πρωτεύοντα ως επενδυτές στα ιδιωτικά κεφάλαια και στα ακίνητα. Τώρα δεσπόζουν και στην αρχική δημόσια διάθεση μετοχών. Τέλος, αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ζητείται αυστηρότερη ρύθμιση των επενδυτικών ομίλων, ειδικά μετά τη διάλυση της Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ, που ζημίωσε κατά δισεκατομμύρια δολάρια πολλές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Credit Suisse.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή