Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή διόρθωση κατά 2,55%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή διόρθωση κατά 2,55%

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα των 875 μονάδων προσγειώθηκε απότομα το Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, σε μία διόρθωση η οποία ήταν αναμενόμενη μετά την ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερών, καθώς και τις επιχειρηματικές εξελίξεις που προκαλούν νευρικότητα στο ταμπλό.
Αν και ο τζίρος δεν κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς, η επίθεση των πωλητών σε επιλεγμένους τίτλους ήταν έντονη, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άρχισε χθες διαπραγμάτευση με προσαρμοσμένη τιμή και βρέθηκε στο limit down (με αρκετές ανεκτέλεστες εντολές πώλησης), μετά και τον καθορισμό από τη γενική συνέλευση της τιμής και των λεπτομερειών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες, παρασύροντας και τον υπόλοιπο κλάδο. Εγχώριοι αναλυτές είχαν χαρακτηρίσει την ΑΜΚ της συστημικής τράπεζας ως ένα τεστ κοπώσεως για το Χ.Α.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως αυτή η εβδομάδα αποτελεί εβδομάδα μεμονωμένων τίτλων, λόγω εξελίξεων, και δεν χαρακτηρίζει την εικόνα ή τις προοπτικές του Χ.Α. Και σε μια τέτοια συγκυρία οι ευκαιρίες για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών είναι αρκετές, δεδομένου ότι το Χ.Α. είχε καταγράψει ένα σημαντικό ανοδικό σερί δοκιμάζοντας κρίσιμα τεχνικά επίπεδα άνω των 900 μονάδων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,55% και έκλεισε στις 875,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,35 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,69% στις 2.117,49 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,46% στις 1.261,95 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η Ελλάκτωρ (-6,11%) και ακολούθησαν οι Aegean (-5%) και Fourlis (-4,11%), ενώ πτώση άνω του 3% κατέγραψαν οι Lamda Development, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και άνω του 2% οι Titan, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Coca-Cola (+1,33%), Jumbo (+1,23%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,52%) ήταν οι μόνοι τίτλοι που έκλεισαν στα θετικά. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 5,63% στις 559,292 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 5,40%, την Eurobank να κλείνει στο -4,58%, ενώ η Εθνική υποχώρησε κατά 5,70%. Η μετοχή της Πειραιώς, μετά την τριήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης και το reverse split, ξεκίνησε με προσαρμοσμένη τιμή 4,784 ευρώ και χθες έκλεισε με βουτιά 29,97% στα 3,35 ευρώ.

Η εικόνα στο εσωτερικό δεν έχει διαφοροποιηθεί, αλλά η πορεία των διεθνών δεικτών, και κυρίως των ευρωπαϊκών, το επόμενο διάστημα θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει και το Χ.Α., σημειώνει η Depolas Investments, η οποία εδώ και ημέρες είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διόρθωσης.
Με το βήμα ανόδου των προηγουμένων ημερών, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν απόλυτα αναμενόμενες, όπως σημείωσε και η Beta Securities. Πέρα από τη διόρθωση, που εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί κοντά στις 870 μονάδες, η πρόσφατη ανοδική τάση έχει σταθμό αντίστασης τις 950 μονάδες, που σηματοδοτεί το υψηλό της περυσινής χρονιάς (24 Ιανουαρίου) και είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη πτώση που εντάθηκε τον περυσινό Μάρτιο.

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως η τρέχουσα εβδομάδα είναι πλούσια σε γεγονότα, που θα επηρεάσουν την εικόνα στο ταμπλό. Εκτός από την ΑΜΚ της Πειραιώς, η «Μυτιληναίος» βγαίνει στις αγορές με νέο πράσινο ομόλογο, ενώ πολλές εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα  2020, και την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία της S&P για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή