Mytilineos: Στην τελική ευθεία η νέα μονάδα φυσικού αερίου

Mytilineos: Στην τελική ευθεία η νέα μονάδα φυσικού αερίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δυτ. Μακεδονία, όπου χτυπούσε για πολλές δεκαετίες η «καρδιά» του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, μεταφέρεται σταδιακά και για τα επόμενα χρόνια στη Στερεά Ελλάδα, δίπλα στο μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας, την Αττική, και ο λιγνίτης παραχωρεί τη θέση του στο φυσικό αέριο, το καύσιμο ήπιας μετάβασης στις ΑΠΕ. 

Μέχρι το τέλος του έτους, στις εγκαταστάσεις του ενεργειακού κέντρου Αγ. Νικολάου της Mytilineos στη Βοιωτία θα έχει προστεθεί η νέας τεχνολογίας μονάδα φυσικού αερίου, η οποία με την έναρξη της λειτουργίας της το 2022 θα ενισχύσει το σύστημα με πρόσθετη ισχύ 826 MW, καλύπτοντας περίπου το 50% της ενέργειας που παρήγαγαν τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ πέρυσι. 

Η νέα μονάδα, που σχεδιάστηκε σε ανύποπτο σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση χρόνο και αιφνιδίασε ακόμη και την ίδια την ενεργειακή αγορά όταν ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2018, ολοκληρώνεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την πορεία του εθνικού σχεδιασμού απολιγνιτοποίησης και ο ρόλος της καθίσταται κομβικός για την επάρκεια του συστήματος τα επόμενα χρόνια και για την ενεργειακή μετάβαση. 

Τον κρίσιμο αυτό ρόλο της νέας μονάδας επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από τις εγκαταστάσεις της στον Αγ. Νικόλαο, τις οποίες επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο κατά την παραλαβή και τοποθέτηση του αεριοστροβίλου της GΕ, που θέτει το έργο στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του. Η νέα μονάδα, είπε ο υπουργός, «θα βοηθήσει  να πετύχουμε τους στόχους που ως κυβέρνηση έχουμε θέσει, της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη». Μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας –συνέχισε– η οποία «θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να πετύχουμε τον άλλο μεγάλο στόχο που έχουμε, το να έχουμε πάνω από 60% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030».

Ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσιάζοντας στον υπουργό τη νέα επένδυση των 300 εκατ. ευρώ, εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις του παρελθόντος και να προχωρήσει ο μηχανισμός ενίσχυσης νέων μονάδων (CRM) πριν από την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας. «Εχουμε μια κυβέρνηση η οποία εκπληρώνει αυτά που λέει, έχουμε έναν υπουργό ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής και δεν δίνω καμία περίπτωση αυτή η μονάδα να ξεκινήσει χωρίς CRM ή να μην ξεκινήσει επειδή δεν έχει CRM. Πρόκειται για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με την οποία δεν παίζουμε ούτε εμείς, ούτε το υπουργείο, ούτε κανείς», συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μυτιληναίος. Με θερμική απόδοση άνω του 63%, η νέα μονάδα θα είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα ανεβάσει τη συνολική θερμική παραγωγή της Mytilineos στις 2.000 MW. 

Αναφερόμενος στα νέα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου ξεκινάει η κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1.500 MW από το πακέτο των πάρκων της Εγνατίας, επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος από το νέο διεθνές ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. 

Στα σχέδια της εταιρείας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι χτίζει ηλιακά πάρκα χιλιάδων μεγαβάτ σε πάρα πολλές χώρες. «Εχουμε πολλά σχέδια. Οπως βλέπετε ο συνδυασμός θερμικών, ανανεώσιμων πηγών, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει και δημιουργεί το πρώτο utility στην Ελλάδα, το μοναδικό στο είδος που γνώρισαν οι Ελληνες τα τελευταία 70 χρόνια», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή