Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oρισμένες αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν λογισμικό καμερών για την ανάλυση των προτιμήσεων των πελατών τους, για να παρακολουθούν τους εργαζομένους αλλά και για να ενημερώνονται για τυχόν περιπτώσεις ανθρώπων, όπως οι άστεγοι, που μπορεί να κοιμούνται δίπλα στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) τους – ωστόσο, γνωρίζουν πως ίσως δεχθούν έντονη κριτική για υπερβολικό έλεγχο και παρακολούθηση, όπως αναφέρουν στελέχη μεγάλων τραπεζικών και τεχνολογικών ομίλων των Ηνωμένων Πολιτειών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Εχουν ήδη διεξαχθεί δοκιμές σε τράπεζες όπως οι City National Bank της Φλόριντα και Wells Fargo & Co και αυτές αποτυπώνουν το ποια είναι η άποψή τους για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και τα συναφή συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η ευρεία χρησιμοποίηση και ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων οπτικής τεχνητής νοημοσύνης στον υπό αυστηρές ρυθμίσεις τραπεζικό τομέα ίσως είναι ένα βήμα για να θεωρηθούν κανονικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ. Αλλωστε, όπως επισημαίνει o Mπόμπι Ντομίνγκεζ, διευθυντής ασφάλειας πληροφοριών στη City National, ήδη έχουν ανοίξει τον δρόμο τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που τίθενται σε λειτουργία, κάνοντας σάρωση προσώπου.  Ειδικά, η εν λόγω τράπεζα θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2022 τις δοκιμές για αναγνώριση προσώπου, ώστε να αναγνωρίζει πελάτες στα ΑΤΜ και υπαλλήλους στα υποκαταστήματά της. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα και επισφαλή μέτρα πιστοποίησης στα 31 σημεία, όπου έχει παρουσία – όπως διευκρίνισε ο κ. Ντομίνγκεζ τα εν λόγω συστήματα μπορούν να εντοπίσουν και άτομα σεσημασμένα από τις κρατικές υπηρεσίες. Η δε JPMorgan δηλώνει ότι πραγματοποιεί μικρές δοκιμές με τεχνολογία βιντεοανάλυσης σε λίγα υποκαταστήματά της στην πολιτεία του Οχάιο.

Το μείζον θέμα, που εγείρεται προφανώς, αφορά τις πολιτικές ελευθερίες, ενώ ήδη οι επικριτές τονίζουν περιστατικά συλλήψεως αθώων ύστερα από σφάλμα στην ταυτοποίηση προσώπου, τη δυσανάλογη χρήση συστημάτων παρακολούθησης κοινοτήτων εκτός λευκής φυλής και με χαμηλότερα εισοδήματα και την απώλεια ιδιωτικότητας. Στο Πόρτλαντ της πολιτείας του Ορεγκον, από την 1η Ιανουαρίου 2021, απαγορεύθηκε σε κτίρια που χρησιμοποιούνται από το κοινό να εφαρμόζεται τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ενώ η αλυσίδα φαρμακείων Rite Aid κατήργησε σχετικό πρόγραμμα το 2020. Οι υπεύθυνοι για το θέμα από πλευράς τραπεζών επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις στο θέμα της ιδιωτικότητας των πελατών τους. «Απλώς θα χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία, η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες και μεταφέρεται τάχιστα και στα αμερικανικά τραπεζικά δίκτυα», τονίζει ο κ. Ντομίνγκεζ. Παρά ταύτα, το κύριο μέλημα των χρηματοπιστωτικών ομίλων, όπως επισημαίνει ο Φρέντρικ Νίλσον, αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τη Βόρειο και Νότιο Αμερική στην κορυφαία εταιρεία καμερών παρακολούθησης, Axis Communications, «είναι το πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι σε ένα τέτοιο σύστημα». Ο Γουόλτερ Κόνορς, διευθυντής πληροφοριών στην τράπεζα Brannen Bank της Φλόριντα, επισημαίνει ότι ο όμιλος έχει συζητήσει περί της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, αλλά δεν την εφήρμοσε στα δώδεκα υποκαταστήματά του. 

Η JPMorgan Chase ξεκίνησε να εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης λογισμικού δικής της παραγωγής για ανάλυση αρχείων από τις κάμερες στα υποκαταστήματα της Chase στην Νέα Υόρκη και το Οχάιο. Στόχος της Chase είναι να συλλέξει δεδομένα, ώστε να οργανώσει αποδοτικότερα το προσωπικό και να σχεδιάσει τα υποκαταστήματα. Δηλαδή, ενδιαφέρεται να καταγράψει τις ώρες συναλλαγών, το πόσοι άνθρωποι αποχωρούν, όταν η ουρά είναι μεγάλη και ποιες από τις πράξεις απασχολούν αρκετά τους εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή