Σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές απώλειες εμφάνισαν χθες οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων, αφότου τη Δευτέρα είχαν εκτιναχθεί σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -1,9%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από τις αρχές της χρονιάς. Αφορμή δόθηκε από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει στις καπνοβιομηχανίες να μειώσουν τα επίπεδα νικοτίνης σε όλα ανεξαιρέτως τα τσιγάρα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών καπνοβιομηχανιών σημείωσαν σημαντική πτώση. Οι British American Tobacco και Imperial Brands, συγκεκριμένα, είχαν απώλειες άνω του 7%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -2%, με -1,55% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -2,09% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -2,44% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -2,89% IBEX στη Μαδρίτη. Τα κέρδη για τις εταιρείες του δείκτη Stoxx 600 αναμένεται να εκτιναχθούν άνω του 55% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Refinitiv IBES. «Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι φανταστικά, αλλά εναρμονίζονται με τις υψηλότερες των προβλέψεων, οπότε οι συναλλασσόμενοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος μετοχών και ρευστοποιούν», σημειώνει ο Μάικλ Μπέικερ, αναλυτής της Capital. Λόγου χάριν, τα αποτελέσματα της BMW αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα των αναμενόμενων χάρις και στη ζήτηση από την Κίνα.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες το βράδυ πριν από το κλείσιμο της αγοράς, σε κάθοδο βρίσκονταν και οι δείκτες Dow Jones και S&Ρ 500 με απώλειες 0,89% και 0,92% αντιστοίχως. Οπως σημειώνει το Bloomberg, αν και οι μετοχές των αμερικανικών επιχειρήσεων τελούν σε διαπραγμάτευση με μια αποτίμηση σχεδόν 35% πέραν του μέσου όρου της προηγούμενης δεκαετίας, οι επενδυτές ρίχνουν το βάρος τους στην πρώτη τριμηνία, η οποία προβλέπεται να είναι ίσως η καλύτερη της διετίας. Ενα από τα θέματα που τους προβληματίζουν είναι πώς θα διαχειριστούν οι επιχειρήσεις τις πληθωριστικές πιέσεις, ενόσω επιταχύνεται η ανάκαμψη. Την περασμένη εβδομάδα, τα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν ανομοιογενή και τώρα το βλέμμα είναι στραμμένο στις υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας. Tέλος, το ευρώ προς το δολάριο παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο χθες, στο 1,2038 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή