ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη έως 4% φέτος «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Ανάπτυξη έως 4% φέτος «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Στο 3,5%-4% θα φτάσει φέτος η ανάπτυξη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ, που κινείται κοντά στην εκτίμηση του ΔΝΤ (3,8%) και της Ε.Ε. (3,5%). Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 4,8%, αλλά πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για 4,2%.

Το ΙΟΒΕ έχει κι ένα δυσμενές σενάριο για ανάπτυξη 1,5% με 2%, ενώ έχει βγάλει από το τραπέζι το πολύ θετικό, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας δεν το επιτρέπει πλέον. «Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, εγχωρίως και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πρόοδο στον εμβολιασμό, την αξιοποίηση των νέων μέσων εντοπισμού του ιού (self tests), τις παρεμβάσεις ανάσχεσης των επιπτώσεων της πανδημίας εγχωρίως και την αξιοποίηση της αυξημένης ρευστότητας (τραπεζικές χορηγήσεις – Ταμείο Ανάκαμψης) θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ φέτος», αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση του ιδρύματος, που παρουσιάστηκε χθες από τον γενικό διευθυντή του Νίκο Βέττα. Το βασικό σενάριο βασίζεται στην παραδοχή ότι η πλειονότητα των μέτρων προστασίας θα διατηρηθεί ώς τα μέσα Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ότι δεν θα σημειωθεί νέα έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο και ότι θα προσεγγισθεί ο στόχος για απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει βραδύτερη υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης  και άρα μικρότερη τουριστική περίοδο, επανάκαμψη της κρίσης το φθινόπωρο, όπως και καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Βέττας χτύπησε καμπανάκι χθες και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις. «Τα όρια παρεμβάσεων της οικονομικής πολιτικής εξαντλούνται, η υπερχρέωση συσσωρεύεται σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο και μια σειρά νέων προκλήσεων απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση», είπε. «Ο λογαριασμός μαζεύεται». Σημείωσε ότι εφόσον φέτος –όπως φαίνεται– το έλλειμμα του προϋπολογισμού διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα, προβάλλει κίνδυνος παγίωσης ελλειμμάτων. Δεν είμαστε Φινλανδία ούτε Ισπανία, για να αντέχουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, τόνισε ο κ. Βέττας και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να περνάει από το μυαλό κανενός. Αντίθετα, υποστήριξε ότι από το 2022 πρέπει να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, όχι βεβαίως στο ύψος που ήταν παλιά, αλλά –μεσοπρόθεσμα– της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στα μέτρα στήριξης. «Τα ελλείμματα είναι κρίσιμο να περιορίζονται σταδιακά από φέτος, με αυστηρότερη επιλογή για επιδοτήσεις και ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση».

Επίσης, ο κ. Βέττας προειδοποίησε για την επιστροφή των δίδυμων ελλειμμάτων, δηλαδή  εκτός από του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου πληρωμών, που επίσης έχει εκτροχιαστεί. «Στην ελληνική οικονομία, η επαναφορά αυτή σε κατάσταση δίδυμων ελλειμμάτων, που χαρακτήρισαν και την προηγούμενη δεκαετή κρίση, αν και βέβαια για νέους εξωγενείς λόγους, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία», είπε.

Για τις προοπτικές αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Βέττας, ο οποίος ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Πισσαρίδη, σημείωσε πως η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της δημόσιας διοίκησης αλλά και της επιχειρηματικότητας δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην ολοκλήρωση απαιτητικών επενδυτικών σχεδίων.