Σι Τζινπίνγκ: Βέλη κατά των ΗΠΑ για ηγεμονικές διαθέσεις

Σι Τζινπίνγκ: Βέλη κατά των ΗΠΑ για ηγεμονικές διαθέσεις

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη ενοποίηση των οικονομιών ανά τον κόσμο ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προτείνοντας έμμεσα μια νέα τάξη πραγμάτων στο πλαίσιο ομιλίας του που μεταδόθηκε με βίντεο ενώπιον επιχειρηματιών και αξιωματούχων στην καθιερωμένη ετήσια διάσκεψη στη νήσο Χαϊνάν. Τη διάσκεψη παρακολούθησαν μέσω βίντεο εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και τα Ηνωμένα Εθνη. Στο πλαίσιο της ίδιας διάσκεψης, ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποσυνδέσει την αμερικανική οικονομία από την κινεζική. Οπως τόνισε, η προσπάθεια αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να πλήξει τρίτες πλευρές χωρίς να ωφεληθεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος.

«Οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να έχουν γνώμονα τη διαπραγμάτευση και τις συνομιλίες και το μέλλον του κόσμου πρέπει να αποφασίζεται από όλες τις χώρες μαζί», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί ευθέως στην αμερικανική κυβέρνηση. Προσέθεσε επιπλέον πως «δεν θα έπρεπε μία ή λίγες χώρες να θέτουν τους κανόνες στους άλλους και δεν θα έπρεπε να επικρατεί στον κόσμο η μονομέρεια». «Αυτό που χρειαζόμαστε στον σημερινό κόσμο είναι δικαιοσύνη, όχι ηγεμονία», τόνισε και προσέθεσε πως η Κίνα δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, ενώ επέκρινε ευθέως όσους επιχειρούν «να επιβληθούν στους άλλους ή να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις». Η διάσκεψη στη νήσο Χαϊνάν συγκαλείται κάθε χρόνο και έχει χαρακτηριστεί πλησιέστερο ανάλογο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Ασία. Το περασμένο έτος ακυρώθηκε, όμως, εξαιτίας της πανδημίας και όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές είναι σαφής η πρόθεση της Κίνας να διαμηνύσει σε χώρες και επιχειρήσεις ότι είναι ανοικτή σε συνεργασία.

Στο παρελθόν, Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει το βήμα της εν λόγω διάσκεψης για να ανακοινώσουν μέτρα που λαμβάνουν για να ανοίξουν τη χώρα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανάμεσά τους η εγκαθίδρυση και επέκταση του προγράμματος που συνδέει τα χρηματιστήρια της κινεζικής ενδοχώρας με εκείνο του Χονγκ Κονγκ. Ειδικότερα, πάντως, η Κίνα επιδιώκει τώρα να βελτιώσει τις επιχειρηματικές της σχέσεις και τη συνεργασία της με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Στο φόρουμ της Χαϊνάν συμμετείχαν, έτσι, στελέχη από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Ελον Μασκ της Tesla, ο Στίβεν Σβάρτζμαν της Blackstone και ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates. Ο τελευταίος σχολίασε μάλιστα ότι υπάρχει πλεόνασμα αμερικανικών ομολόγων στον κόσμο, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ομόλογα του κινεζικού δημοσίου, τα οποία και χαρακτήρισε «σχετικά ελκυστικά».

Η ομιλία Σι, διάρκειας 18 λεπτών, έπεται των προσπαθειών που καταβάλλει προσφάτως η κυβέρνηση Μπάιντεν για να απεξαρτήσει την αμερικανική οικονομία από την κινεζική και τις ασιατικές οικονομίες ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες μικροεπεξεργαστών, η έλλειψη των οποίων έπληξε τις βιομηχανίες όλου του κόσμου από την αρχή της πανδημίας. Εχει, όμως, προηγηθεί παράλληλα και η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εμποδίσει τόσο τις αμερικανικές βιομηχανίες όσο και τρίτων χωρών να πωλούν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίες στις κινεζικές επιχειρήσεις. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η κριτική που ασκεί η Ουάσιγκτον στην πολιτική του Πεκίνου απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την επέκτασή τους στην αγορά της Κίνας. Σημειωτέον ότι η Κίνα ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 18,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Ιδιαιτέρως οι αμερικανικές τράπεζες επιδεικνύουν αυξημένη προθυμία, καθώς το Πεκίνο απελευθερώνει την αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κινέζου προέδρου, ο Σιγινχόνγκ, διευθυντής στο Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρεμνίν του Πεκίνου, τόνισε πως αναμφίβολα αποδέκτης των δηλώσεων ήταν η Ουάσιγκτον. «Στα μάτια της Κίνας, η ηγεμονική υπερδύναμη του κόσμου είναι οι ΗΠΑ», ανέφερε. Σημειωτέον ότι ο Κινέζος πρόεδρος δεν παρέλειψε να καλέσει την παγκόσμια κοινότητα σε συνεργασία για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού και με στόχο να βελτιωθεί η πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών σε εμβόλια. 

«Θέλουμε να καταστήσουμε τα εμβόλια προσιτά σε όλους τους ανθρώπους σε όλες τις χώρες», είπε ο Κινέζος πρόεδρος. Οσα εμβόλια έχουν παραχθεί ώς τώρα από κινεζικές βιομηχανίες, τις Sinopharm, Sinovac και CanSino, παράγονται παράλληλα και διατίθενται σε όσες χώρες συμμετέχουν στον νέο Δρόμο του Μεταξιού, μεταξύ των οποίων η  Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μαλαισία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή