Βρετανία: Η λύση σε «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις

Βρετανία: Η λύση σε «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας εντός της διετίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στήριξης της βρετανικής οικονομίας, το οποίο θα επικεντρώνεται σε επενδύσεις στις «πράσινες» και ψηφιακές υποδομές, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην ενέργεια αλλά και στον κλάδο της κοινωνικής μέριμνας. Αυτό αναφέρει σχετική έρευνα που διεξήγαγε ο μη κυβερνητικός οργανισμός Green New Deal UK, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι ένα πρόγραμμα που να επενδύει σε αυτούς τους κλάδους θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία 2,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μία τέτοια στρατηγική ανάπτυξης, σε συνδυασμό με πρόσθετες επενδύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, δείχνει πως κάθε θέση εργασίας που χάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι απώλειες μόνιμων θέσεων εργασίας λόγω της κρίσης που προκάλεσε η επέλαση του ιού εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 1 εκατ. έως το τέλος του 2022 και περίπου 2 εκατ. την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, το σοκ που υπέστη η βρετανική οικονομία από την COVID-19 θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από θέσεις απασχόλησης σε τομείς με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επισημαίνει η σχετική έρευνα. Παράλληλα, προσθέτει πως μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα μπορούσαν να γίνουν προσπάθειες για να στραφούν οι επιχειρηματικοί κλάδοι σε μία οικονομία που δεν θα στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα.

Οι σχετικές προτάσεις κοστολογούνται περίπου στα 68 δισ. στερλίνες, διαμορφώνονται δηλαδή στο ένα τρίτο του ποσού των περίπου 190 δισ. στερλινών που έχει δαπανήσει η κυβέρνηση ως απάντηση στην πανδημική κρίση. «Yπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας πάνω σε θέματα μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία καθώς και τον πληθυσμό που γηράσκει και για την ώρα δεν θεωρείται μέρος των αναγκών σε υποδομές της χώρας», επισημαίνει η Hannah Martin, μία από τους προέδρους της Green New Deal UK. Πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ορίζοντα διετίας, βάσει της έρευνας, θα πρέπει να επικεντρωθούν στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, ενώ μέχρι το 2030, ο αριθμός θα σημειώσει αύξηση 77%.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει ο Ρίσι Σουνάκ για το 2021 δεν περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τη δράση που απαιτείται από το κράτος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η βουλευτής των Πρασίνων Καρολάιν Λούκας επεσήμανε σύμφωνα με την The Guardian, πως «ξανά και ξανά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μία ανάκαμψη στον τομέα της “πράσινης” οικονομίας, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε δει κάποια σημαντική δράση».