Στο CVC το 70% της «Δωδώνης», επόμενος στόχος η «Κολιός»

Στο CVC το 70% της «Δωδώνης», επόμενος στόχος η «Κολιός»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από το CVC Capital Partners ανακοίνωσαν το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο και οι ιδιοκτήτες της ηπειρώτικης επιχείρησης. Υπενθυμίζεται πως το CVC Capital απέκτησε στα τέλη Μαρτίου και επισήμως τον έλεγχο της Vivartia, μητρικής της γαλακτοβιομηχανίας «Δέλτα», η οποία ελέγχει και μειοψηφική συμμετοχή (43,2%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ

Το ποσοστό που αποκτά το CVC στη «Δωδώνη» δεν γνωστοποιήθηκε, αλλά πηγές του αγοραστή εξηγούν στην «Κ» πως είναι υψηλότερο από την καταστατική πλειοψηφία (67%) και συγκεκριμένα 70%. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία προεξοφλεί και τις επόμενες κινήσεις της «Δωδώνης» και ειδικότερα την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «Κολιός». Ο νομικός και λογιστικός έλεγχος (due dilligence) στην «Κολιός» έχει ολοκληρωθεί και είναι γνωστές οι δυνητικές επιβαρύνσεις της εταιρείας από ανοικτές δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την εμπλοκή της με την «Αγνό».

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως το CVC Capital, σε δεύτερο στάδιο, και εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξαγοράς της «Κολιός» και ενδεχομένως και άλλων εταιρειών, θα μπορέσει να επιλέξει εάν θα κρατήσει αυτόνομη τη «Δωδώνη» ή αν θα τη βάλει κάτω από την «ομπρέλα» της Vivartia, ενδεχομένως ακόμα και συγχωνεύοντάς τη με τη «Δέλτα». Η ύπαρξη ισχυρού ανταγωνισμού από ομίλους όπως η ΦΑΓΕ αλλά και η Friesland εγγυάται πως δεν θα ανακύψουν προβλήματα που σχετίζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Με δεδομένο ότι το αναπροσαρμοσμένο κέρδος EBITDA της «Δωδώνης» (2019) ήταν 11,3 εκατ. (με πωλήσεις 107 εκατ.), τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως η αξία της επιχείρησης με βάση τη συμφωνία αποτιμήθηκε στα επίπεδα των 135 εκατ. με 150 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου «Δωδώνη» στα τέλη του 2019 ήταν στα επίπεδα των 51,8 εκατ. Επομένως, με το 70% που αποκτά το CVC εκτιμάται πως οι πωλητές θα λάβουν σε μετρητά ποσό που υπολογίζεται στα επίπεδα των 55 εκατομμυρίων.

Από τη συμφωνία αυτή προκύπτουν, λοιπόν, δύο συμπεράσματα: αφενός ότι η «Δωδώνη», που ιδιωτικοποιήθηκε υπερχρεωμένη το 2012 (έναντι 21 εκατ. σε μετρητά και με ανάληψη δανείων ύψους 68 εκατ.), αποτέλεσε μια λίαν αποδοτική επένδυση για τη SI Foods, που εμφανίζεται να παίρνει πίσω τρεις φορές τα κεφάλαια που έβαλε και να διατηρεί και το 30%, αφετέρου ότι είναι πλέον πασιφανές πως το CVC σκοπεύει να αναπτύξει δραστικά τις συμμετοχές του στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Στη σχετική ανακοίνωση της «Δωδώνης» υπογραμμίζεται πως «οι ιδιοκτήτες της “Δωδώνη”, SI Foods, παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της “Δωδώνης”, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της». Παράλληλα σημειώνεται ότι «η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει τη βάση τόσο για τη SI Foods όσο και για τη “Δωδώνη” για την περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, καθώς και σε παρεμφερείς κατηγορίες τροφίμων, μέσω επενδύσεων και πιθανών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό». 

Η Vivartia

Στο μεταξύ, στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώθηκε και τυπικά και ουσιαστικά η μεταβίβαση του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της Marfin Investment Group στη Vivartia προς τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners. Το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανήλθε στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161,135 εκατ. και καταβλήθηκε ολοσχερώς. Παράλληλα, βέβαια, το CVC Capital ανέλαβε και τις δανειακές υποχρεώσεις της Vivartia, αποτιμώντας έτσι την αξία της επιχείρησης στα επίπεδα των 620 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή