Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Κυριάκος Φιλίππου

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Κυριάκος Φιλίππου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 19 Απριλίου ο Κυριάκος Φιλίππου, ένας εκ των συνιδρυτών της ΦΑΓΕ, ο οποίος χαρακτηριζόταν το «μυαλό» της επιχείρησης, η οποία έκανε γνωστό στην υφήλιο το ελληνικό γιαούρτι.

Η κηδεία του εκλιπόντος έγινε χθες το απόγευμα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρεται: «Τη Δευτέρα 19 Απριλίου, έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου, ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος αιώνιος εξερευνητής του καλύτερου. Αφήνει πίσω του μια μοναδική κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Ο Κυριάκος Φιλίππου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Μαθήτευσε στο 8ο Γυμνάσιο Αθηνών, κοντά στην πλατεία Κολιάτσου, όπου γρήγορα παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, στη φυσική και στη χημεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σχεδίασε μηχανολογικά τη σύγχρονη μέθοδο βιομηχανικής παραγωγής γιαουρτιού και πήρε για αυτή του την εφεύρεση δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ετσι ξεκίνησε η εκπληκτική εκτόξευση της εταιρείας ΦΑΓΕ, από μικρή οικογενειακή βιοτεχνία στη γνωστή εταιρεία που είναι σήμερα. Το 1954 ο αδελφός του Κυριάκου, Ιωάννης, εισήλθε στην επιχείρηση-γαλακτοπωλείο που είχε ιδρύσει το 1926 ο πατέρας τους Αθανάσιος στην οδό Πατησίων και συμβάλλει στο να δημιουργηθεί η πρώτη αλυσίδα χονδρικής πώλησης γιαουρτιού. Το 1964 ο Κυριάκος Φιλίππου μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη ίδρυσε στο Γαλάτσι βιοτεχνία παραγωγής γιαουρτιού, ενώ το 1975 η εταιρεία μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ηταν η χρονιά που η ΦΑΓΕ λάνσαρε πρώτη στην ελληνική αγορά τυποποιημένο επώνυμο γιαούρτι, το οποίο έως τότε πωλούνταν χύμα.

Το 1983 η ΦΑΓΕ ξεκινάει τις εξαγωγές γιαουρτιού σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, ενώ το 1998 αρχίζει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, βάζοντας στην ουσία τις βάσεις για τη δημιουργία 10 χρόνια αργότερα παραγωγικής μονάδας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το 1987 ο Κυριάκος Φιλίππου εξαγόρασε την Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων ΑΒΕΕ, μια εταιρεία που προήλθε από την απόσχιση του κλάδου παραγωγής και εμπορίας καταναλωτικών αγαθών της «Αλλατίνη» και συνέχισε να αναπτύσσει τα προϊόντα τελικού καταναλωτή με το σήμα «Αλλατίνη». Το 1988 αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της βιομηχανίας παρασκευής φρυγανιών Elite, το 1991 εξαγοράζει την αρτοβιομηχανία Κρις Κρις και στην ουσία δημιουργείται ο μεγάλος όμιλος της Elbisco που το 1994 εισήλθε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 1995 εξαγοράζει την αρτοβιομηχανία «Ν. Βοσινάκης ΑΒΕΕ», το 2001 την πλειοψηφία της Zitoluks Skopje, της μεγαλύτερης αρτοβιομηχανίας της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ την ίδια χρονιά απέκτησε συμμετοχή στην εταιρεία «Μόρνος», τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία συσκευασίας.

Το 2000 τα ηνία της ΦΑΓΕ ανέλαβε η τρίτη γενιά της οικογένειας και συγκεκριμένα ο γιος του Κυριάκου Φιλίππου, Αθανάσιος-Κύρος Φιλίππου, και ο εξάδελφός του Αθανάσιος Φιλίππου, γιος του Ιωάννη Φιλίππου. Το 2012 η ΦΑΓΕ μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, ενώ η Elbisco βγήκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή