Ξεκινάει σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς

Ξεκινάει σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δέσμευση των δύο βασικών μετόχων της Πειραιώς Financial Holdings, Τζον Πόλσον και Αριστοτέλη Μυστακίδη, καθώς και του Helikon Investments Limited, να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με 380 εκατ. ευρώ συνολικά, επιβεβαιώνεται στο ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ, που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η συνδυασμένη προσφορά μέσω βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα, για ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Η ΑΜΚ θα γίνει με την έκδοση 1,2 δισ. μετοχών σε εύρος τιμής 1 – 1,15 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας το ύψος της αύξησης από το 1,2 δισ. ευρώ έως και στο 1,38 δισ. ευρώ. Οι δύο βασικοί μέτοχοι Τζον Πόλσον και Αριστοτέλης Μυστακίδης, που σήμερα ελέγχουν το 4,6% και 3% αντίστοιχα της τράπεζας, θα συμμετάσχουν στην αύξηση με 265 εκατ. και 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ το Helikon Investments Limited, που έχει σημαντική θέση στη Eurobank, τη ΔΕΗ και τη Lamda Development, θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 75 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι, με βάση το ενημερωτικό δελτίο, το ποσοστό του Τζον Πόλσον μετά την ολοκλήρωση της αύξησης εκτιμάται στο 18,62%, εφόσον η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα γίνει στην ανώτατη τιμή εύρους, δηλαδή στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Αντίστοιχα η συμμετοχή του Αριστοτέλη Μυστακίδη υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9% και του Helikon Investments στο 5,22%.

Οι υπολογισμοί αυτοί, όπως αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο, έχουν γίνει με την υπόθεση ότι το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της αύξησης στο 27% – από το σημερινό 61,34%. Η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 27% σημαίνει ότι το ταμείο θα συμμετάσχει στην αύξηση με 25,6%. Ετσι μετά την ΑΜΚ θα κατέχει 337.599.151 μετοχές. Με βάση τους υπολογισμούς, το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να βάλει στην αύξηση, εφόσον εγγραφεί στην ανώτατη τιμή, δηλαδή στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή, ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ περίπου. Εφόσον η συμμετοχή του ταμείου καθοριστεί στο 33%, δηλαδή μπει στην αύξηση με 31,8%, ο αριθμός των μετοχών που θα κατέχει αυξάνεται στις 412.621.183 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κεφάλαια που θα πρέπει να επενδύσει υπολογίζονται στα 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό, οι λοιποί μέτοχοι, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα κατέχουν ποσοστό από 39,02% έως 45,02%. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι λεγόμενοι cornerstones, δηλαδή μέτοχοι που δεν κατονομάζονται αλλά εκτιμάται ότι θα εγγραφούν για ένα σημαντικό ποσοστό. Μεταξύ αυτών είναι ηχηρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας όπως τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders και το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank Investment Management. Η συμμετοχή τους θεωρείτε «κλειδί» για την επιτυχία της ΑΜΚ, καθώς σηματοδοτούν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Πειραιώς.

Οπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, τουλάχιστον το 15% των νέων μετοχών, που αντιστοιχεί σε 180.000.000 μετοχές, θα διατεθεί στους μετόχους που θα εγγραφούν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, ανάλογα με το ποσοστό που διέθεταν την περασμένη Δευτέρα, ημερομηνία επανέναρξης διαπραγμάτευσης της μετοχής μετά το reverse split. Το υπόλοιπο 85% των νέων μετοχών, που αντιστοιχεί σε 1.020.000.000 μετοχές, θα διατεθεί στους επενδυτές που θα εγγραφούν στη διεθνή προσφορά.

Να σημειωθεί ότι χθες, δεύτερη ημέρα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης μετά το reverse split και με τιμή εκκίνησης τα 4,784 ευρώ, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 2,3460 σημειώνοντας δεύτερο limit down κατά 29,97%. Η πτώση αποτυπώνει την τάση η αξία της μετοχής να ευθυγραμμιστεί στο εύρος τιμής που έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή