4 «μνηστήρες» για την Πολιτεία Καινοτομίας

4 «μνηστήρες» για την Πολιτεία Καινοτομίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά ονόματα των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων και ασφαλώς φορείς καινοτομίας εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό του υπ. Ανάπτυξης για την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας μέσω ΣΔΙΤ στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στη Λ. Πειραιώς. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από το άνοιγμα των σχετικών φακέλων χθες, το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει η ΓΕΚ Τερνα, η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» του ομίλου Ελλάκτωρ, το σχήμα Intracom Holdings – Intrakat του ομίλου Κόκκαλη και η Dimand Real Estate του κ. Δημ. Ανδριόπουλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι φορείς καινοτομίας που συμμετέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την πρόταση της ΓΕΚ Τερνα πλαισιώνουν το Found.ation (εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας) και η Mantis Business Innovation, μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2017 κι έχει αναπτύξει εργαλεία αξιολόγησης και μοντέλα λήψης αποφάσεων, ειδικά για νεοφυείς εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αντίστοιχα, η Dimand Real Estate συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, όπου έχει εφαρμοστεί μια αντίστοιχη ιδέα με την Πολιτεία Καινοτομίας που επιχειρείται να αναπτυχθεί στη ΧΡΩΠΕΙ. Επίσης, το σχήμα Intracom Holdings – Intrakat συνεργάζεται με τη Factory International. Στο σχήμα του ομίλου Ελλάκτωρ, πέραν της Ακτωρ Παραχωρήσεις, συμμετέχουν επίσης οι θυγατρικές Ακτωρ και REDS, ένας αμερικανικός όμιλος συμβούλων, ενώ φορέας καινοτομίας είναι το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Η επένδυση για την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας θα εξαρτηθεί από την πρόταση που θα διαμορφωθεί από τον ανταγωνιστικό διάλογο που θα ακολουθήσει. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια επένδυση της τάξεως των 70-80 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τα 100 εκατ. ευρώ. Σκοπός της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εκκόλαψης και φιλοξενίας νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά και να «τρέχουν» ερευνητικά προγράμματα. Μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή νέων κτιρίων και υποδομών, αλλά και την ανακατασκευή των υφιστάμενων ακινήτων, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου και στη συνέχεια θα έχει την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση διαμορφώνεται σε 46.000 τ.μ. με κάλυψη επί των 10 από τα σχεδόν 18 στρέμματα. Με βάση το ενδεικτικό επιχειρηματικό πλάνο, περίπου το 63% των δομημένων επιφανειών (24.500 τ.μ.) θα αφορά γραφεία, τα οποία θα πλαισιώνονται από συνεδριακό κέντρο, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και άλλους βοηθητικούς χώρους. Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα προκύψει ανάδοχος μέχρι τις αρχές του 2022.

Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτο από τη δεκαετία του 1980, όταν και η ιστορική βιομηχανία χρωμάτων διέκοψε τη λειτουργία της. Η επιφάνεια του κτιρίου προσεγγίζει τις 18.000 τ.μ. Ιδιοκτήτης της έκτασης των 17,9 στρεμμάτων ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος προχώρησε στην παραχώρησή της στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πριν από περίπου ένα χρόνο, για τις ανάγκες τής εν λόγω πρωτοβουλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή