Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Δισεκατομμυριούχος σε ηλικία μόλις 36 ετών

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Δισεκατομμυριούχος σε ηλικία μόλις 36 ετών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Είναι μόλις 36 ετών και ένας από τους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο των οποίων η ατομική περιουσία ξεπερνάει τα 110 δισ. δολάρια και προσφάτως εκτινάχθηκε στα 114 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ωστόσο, δεν θέλει να επιδεικνύει τον πλούτο του και ζει μαζί με τη γυναίκα του Πρισίλα Χαν και τις δύο κόρες τους μια μάλλον κανονική ζωή. Δεν παύει, βέβαια, να ξοδεύει πολλά σε επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, αλλά και στο φιλανθρωπικό Ιδρυμα Χαν Ζούκερμπεργκ, το οποίο μεταξύ άλλων ασχολείται με την εκπαίδευση και την ιατρική έρευνα. Το 2020, εντούτοις, δεν ήταν μια ομαλή χρονιά για τον δισεκατομμυριούχο, ο οποίος κλήθηκε αρκετές φορές να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, να απομακρύνει περιεχόμενο παραπληροφόρησης για τον ιό από το Facebook και να «παγώσει» τη σελίδα του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από αυτό. Προηγουμένως ο Ζούκερμπεργκ είχε αρνηθεί να παρέμβει σε αναρτήσεις του Τραμπ, ο οποίος μιλούσε σκαιώς για τους διαδηλωτές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, παρακινώντας σε εις βάρος τους χρήση βίας – ορισμένοι υπάλληλοι του Facebook του είχαν ζητήσει να παραιτηθεί. 

Η περιουσία του νεαρού επιχειρηματία αυξάνεται. Πέρυσι το καλοκαίρι για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν στο κοινωνικό δίκτυο Ιnstagram, το οποίο του ανήκει, προσετέθη μία ακόμη υπηρεσία για να ανταγωνιστεί το Tik Tok. Θα πρέπει να αναφερθεί πως ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην πορεία αυτή ήταν και η εισαγωγή του Facebook στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2012, δηλαδή οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του. Τότε επρόκειτο για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή τεχνολογικού ομίλου στην Ιστορία. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατέχει στο Facebook ένα ποσοστό της τάξεως του 13%. Συνήθως κυκλοφορεί με τζιν, μπουφάν και μακό μπλουζάκια. Ωστόσο, όσο απλά και αν δείχνουν, όπως γράφει ο ιστότοπος Business Insider, μπορεί να κοστίζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια. Οδηγεί αυτοκίνητα των σχεδόν 30.000 δολαρίων όπως το Acura TSX και το Honda Fit ή το Volkswagen Golf GTI. Βέβαια, δεν αρκείται σε αυτά, μιας και διαθέτει τουλάχιστον ένα σπορ αμάξι, όπως το ιταλικό, του 1,3 εκατ. δολαρίων, Pagani Huayra. Εκεί όπου μπορεί να δαπανήσει πάρα πολλά χωρίς να το σκεφθεί, είναι τα ακίνητα: η έπαυλη στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας αντί 7 εκατ. δολαρίων, οι πέριξ αυτής εκτάσεις και οικίες αντί 30 εκατ. δολαρίων, οι εκτάσεις στη Χαβάη αντί 100 εκατ. δολαρίων το 2014 και άλλα.

Τοίχος δύο μέτρων

Το 2016 ύψωσε τοίχο δύο μέτρων γύρω από την ιδιοκτησία του, εντός της οποίας υπήρχαν τεμάχια γης νομίμως διεκδικούμενα από κατοίκους και εναντίον των οποίων υπέβαλε μήνυση. Επενδύσεις έχει κάνει και σε παραλίμνιες ιδιοκτησίες στη λίμνη Τάχο στα σύνορα Καλιφόρνιας – Νεβάδας, αξίας συνολικά 59 εκατ. δολαρίων. Συνήθως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αγοράζει και τις παρακείμενες οικίες για λόγους ασφαλείας.

Δεν είναι μανιώδης ταξιδιώτης, αλλά όταν μετακινείται όλη του η οικογένεια λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα. Οπως αναφέρει η εταιρεία του Facebook, η ασφάλεια της οικογένειας Ζούκερμπεργκ – Χαν της κόστισε το 2020 περίπου 23 εκατ. δολάρια. Συνολικά, πάντως, ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται κυρίως να κάνει δωρεές παρά να ξοδεύει, ακολουθώντας τις επιταγές της πρωτοβουλίας των Αμερικανών μεγιστάνων όπως οι Μπάφετ και Γκέιτς. Στη διάρκεια της ζωής του θα πουλήσει σταδιακά το 99% των μετοχών της Facebook, εκ των οποίων τα έσοδα χρηματοδοτούν τα προγράμματα του Ιδρύματος Χαν Ζούκερμπεργκ για την εξατομικευμένη εκπαίδευση, τη στήριξη κοινοτήτων στην πανδημία, τη στέγαση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κάλυψη έρευνας για επιτυχή αντιμετώπιση μεταδοτικών και γονιδιακών ασθενειών έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT