Ανέκαμψαν οι αγορές στην Ευρώπη

Ανέκαμψαν οι αγορές στην Ευρώπη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μετά τις μαζικές πωλήσεις μετοχών που κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Τρίτης επικράτησε αισιοδοξία για τα κέρδη των επιχειρήσεων και υπερκάλυψε την ανησυχία για τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,4%, όταν η βιομηχανία επεξεργαστών ASML προέβλεψε αύξηση πωλήσεων για το τρέχον έτος και η ολλανδική ζυθοποιία Heineken ανέφερε πωλήσεις που υπερέβησαν τις προβλέψεις.

Μεγάλη ώθηση έδωσαν στον δείκτη οι εταιρείες υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche που σημείωσε άλμα 3%, αφού προέβλεψε αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της μέσα στο υπόλοιπο έτος.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη υποχώρηση του πανευρωπαϊκού δείκτη κατά 1,9%, όταν έρευνα της ΕΚΤ κατέδειξε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις πιστώσεων και καλλιέργησε, έτσι, επιφυλακτικότητα για τις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης. 

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους εθνικούς δείκτες, το χρηματιστήριο του Λονδίνου κινήθηκε και ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,52% μετά τις απώλειες κατά 2% που είχε σημειώσει στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Ανάμεσα στις μετοχές που σημείωσαν άνοδο ήταν κι εκείνη της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, που κατέγραψε κέρδη 1,7%, αλλά και του πετρελαϊκού κολοσσού Royal Dutch Shell.

Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε με κέρδη 0,44%, με τον γερμανικό οίκο μόδας Hugo Boss να καταγράφει άλμα 6,7% στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών εν μέσω φημολογίας για εταιρείες που ενδιαφέρονται να τον εξαγοράσουν, μεταξύ των οποίων και ο γαλλικός οίκος ειδών πολυτελείας LVMH. 

Η αγορά του Παρισιού κινήθηκε επίσης ανοδικά, με τον δείκτη CAC 40 να κλείνει με κέρδη 0,74%. Ανάμεσα στις γαλλικές εταιρείες που σημείωσαν κέρδη ήταν ο οίκος ειδών πολυτελείας Kering. Σημειωτέον ότι εξαίρεση αποτέλεσαν χθες οι μετοχές εταιρειών ποδοσφαιρικών ομάδων όπως, για παράδειγμα, της ιταλικής Γιουβέντους, που έκανε βουτιά 13,7% εξαιτίας της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας και της δήλωσης του Αντρέα Ανιέλι που τη συνόδευσε, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει εφόσον αποχώρησαν οι έξι βρετανικές ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή