Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις και άμυνες

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις και άμυνες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις σημείωσε για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν επιφυλακτικό, ενώ ο τζίρος απέδειξε και πάλι ότι η αγορά παραμένει στο ραντάρ των επενδυτών.

Χωρίς αμφιβολία το… θέμα της ημέρας ήταν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας για την έκδοση του πράσινου ομολόγου της «Μυτιληναίος», γεγονότα που συντηρούν το ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων προς την εγχώρια αγορά. Συνολικά, στην τελική εικόνα, παρά την έντονη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, υπήρχε ισορροπία μεταξύ αγοραστών και πωλητών, αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης προσπάθησαν να πάρουν κεφάλι οι δεύτεροι. Ετσι, παρά τις οριακές απώλειες, επιβεβαιώθηκαν οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη, με το Χ.Α. να συγκεντρώνει τις απαραίτητες δυνάμεις για τη συνέχιση τη ανοδικής του πορείας, αν φυσικά το επιτρέψει το κλίμα στο εξωτερικό.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -0,15% και στις 875,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 109,42 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,23% στις 2.120,24 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,67%, στις 1.276,19 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+6,44%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+4,10%) και Ελλάκτωρ (+2,05%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Motor Oil (-3,38%) και ΟΠΑΠ (-2,18%).

Αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ασκήθηκαν πιέσεις στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου, στη συνέχεια απορροφήθηκαν χάρη στην εμφάνιση αγοραστών σε Alpha Bank και Eurobank. Ετσι, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,23% στις 576,30 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,22%, την Eurobank στο +0,57%, ενώ η Εθνική σημείωσε πτώση 2,65%.

Με βαριές απώλειες συνέχισε για τρίτη ημέρα η Τράπεζα Πειραιώς, κλείνοντας στο -23,7% και στο 1,79 ευρώ, ενώ τα μηνύματα από την εξέλιξη της ΑΜΚ είναι πολύ θετικά, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να καταγράφεται ισχυρό.

Το Χ.Α. έδειξε πως κατάφερε να προσπεράσει τις αναταράξεις από την ΑΜΚ της Πειραιώς, περνώντας αυτό το σημαντικό τεστ αντοχής, κάτι που ισχύει και για τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, ενώ οι προοπτικές για το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης τον επόμενο μήνα προσθέτουν στο θετικό μομέντουμ της αγοράς.

Οσο η αγορά συντηρεί την καλή της εικόνα προσελκύει και πάλι νέα κεφάλαια επενδυτών τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό, σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Τα μηδενικά επιτόκια και το καλό κλίμα κερδίζουν μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη του κοινού. «Να σημειώσουμε ότι πάντα το πού και το πότε τοποθετούμαστε θέλει προσοχή, μιας και είναι μια περίοδος που οι αποτιμήσεις και η τάση είναι σε έξαρση με την αγορά “υπερ-αγορασμένη”, με πολλά κέρδη για τους συμμετέχοντες που εύκολα μπορούν να πατήσουν τη σκανδάλη σε οποιοδήποτε γεγονός», τονίζει. «Η αγορά πάντα δίνει μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες για τοποθέτηση στους υπομονετικούς και με στρατηγική επενδυτές», προσθέτει.

Εκτός από την ΑΜΚ της Πειραιώς που προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, το ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων έχει μετακινηθεί και στην περιφέρεια, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν ακόμη δύο σημαντικές ΑΜΚ, αυτές της Ελλάκτωρ και της Aegean, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή