Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε χθες το πράσινο φως για το Ταμείο Ανάκαμψης, αφαιρώντας το πιο σημαντικό εμπόδιο στην ενεργοποίησή του. 

Το Δικαστήριο της Καρλσρούης δεν απέρριψε ως προδήλως απαράδεκτη την προσφυγή εναντίον του Ταμείου, την οποία θα κρίνει επί της ουσίας σε δεύτερο χρόνο. Απέρριψε ωστόσο την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εναγόντων, επιτρέποντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της απόφασης ιδίων πόρων από τη Γερμανία (η ομόφωνη κύρωση της απόφασης από τα κράτη-μέλη είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση κοινού χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του Ταμείου).

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Γερμανών δικαστών, κατόπιν «συνοπτικής εξέτασης» δεν προκύπτει υψηλή πιθανότητα η κύρωση της απόφασης ιδίων πόρων να παραβιάζει τις διατάξεις του γερμανικού συντάγματος σχετικά με τις αρμοδιότητες ελέγχου του κρατικού προϋπολογισμού από την Bundestag. Ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκε η απόφαση ιδίων πόρων, σύμφωνα με την Καρλσρούη, θέτει σαφή όρια στην έκθεση των κρατών-μελών στο κοινό χρέος που θα εκδοθεί.

Με αυτό ως δεδομένο, το ζήτημα των ασφαλιστικών μέτρων έπρεπε να κριθεί βάσει της «εξισορρόπησης των συνεπειών» – άσκηση η οποία «δεν ευνόησε τους ενάγοντες». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δικαστηρίου, κρίθηκε ότι η καθυστέρηση της κύρωσης της απόφασης ιδίων πόρων έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προσφυγής επί της ουσίας –κάτι που «θα χρειαστεί πολύ χρόνο»– θα προκαλούσε «μη αναστρέψιμη βλάβη» στον σκοπό της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία. Επιπλέον, οι δικαστές δέχθηκαν τον ισχυρισμό της γερμανικής κυβέρνησης ότι μία τέτοια καθυστέρηση «θα προκαλούσε σημαντική ένταση στις διεθνείς και στις ευρωπαϊκές σχέσεις» της χώρας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτηση στο Twitter λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου, την καλωσόρισε, σημειώνοντας ότι «η Ε.Ε. παραμένει στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, μετά την άνευ προηγουμένου πανδημία».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Λούκας Γκούτενμπεργκ του Ινστιτούτου Delors, η διατύπωση της χθεσινής απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν χρειάστηκε καν να εξετάσει προφορικά επιχειρήματα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η ετυμηγορία επί της ουσίας δεν θα διαφοροποιηθεί από το προϊόν της «συνοπτικής εξέτασης». 

Εκκίνηση την 1η Ιουνίου

Ο μηχανισμός δανεισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι έτοιμος την 1η Ιουνίου. Η κύρωση της απόφασης ιδίων πόρων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 26 από τα 27 κράτη-μέλη έως τα τέλη Μαΐου. Αγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει η Πολωνία, όπου ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ταχθεί κατά της κύρωσης, ενώ το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης ζητεί αλλαγές στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να υπερψηφίσει την απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή