Από 10 έως 15 Μαΐου πραγματοποιείται φέτος το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Από 10 έως 15 Μαΐου πραγματοποιείται φέτος το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 10 έως και το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο. Για την παρακολούθηση του φόρουμ προβλέπονται τρία ταυτόχρονα live streams, που θα μεταδίδουν το δεκάωρο πρόγραμμα του φόρουμ με online αλλά και φυσικές συμμετοχές. Στο φετινό φόρουμ συμμετέχουν 800 υψηλοί καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες. Το πρόγραμμα φέτος έχει μεγάλη διάρκεια επειδή περιλαμβάνει αρκετές και σημαντικές ενότητες αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την έναρξη του φόρουμ, Δευτέρα 10 Μαΐου στις 11.00, θα πραγματοποιήσει με εισαγωγική ομιλία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται το Φόρουμ των Δελφών. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες της προέδρου της Εσθονίας Kersti Kaljulaid, της προέδρου της Σλοβακίας Zuzana Caputova, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ενώ η εναρκτήρια συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία της ιστορικού καθηγήτριας Μάργκαρετ Μακμίλαν με τίτλο «Πώς μπορεί η Ιστορία να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις». Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η μεγάλη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με την παρουσία και των δύο στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην πρώτη ημέρα εντάσσεται η ενότητα των θεμάτων της υγείας, στην οποία συμμετέχουν η επίτροπος για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της υγείας. 

Η δεύτερη ημέρα του φόρουμ, Τρίτη 11 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη των υποδομών και στη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και άλλοι παράγοντες του κλάδου.

Στην ίδια ενότητα θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνου Σκρέκα. Προηγουμένως θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το θέμα της ενέργειας, το Green Deal και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και του Ελληνα υπουργού. Την Τετάρτη 12 Μαΐου το φόρουμ θα επικεντρωθεί στον ρόλο των τραπεζικών ιδρυμάτων και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ την Πέμπτη 13 Μαΐου ο κυρίως θεματικός πυλώνας αφορά τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Την Παρασκευή 14 Μαΐου, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και οι διαδικασίες για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ αναμένεται και η συμμετοχή της πρωθυπουργού της Σερβίας. Σημειώνεται ότι την 1η και 2η Ιουλίου 2021 το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών προγραμματίζει μια ειδική εκδήλωση στην πόλη των Δελφών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με διακεκριμένους ομιλητές και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή