Στουρνάρας: Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάκαμψης

Στουρνάρας: Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάκαμψης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη και βέβαια η Ελλάδα μπορούν να αναδυθούν ισχυρότερες από την πανδημία μέσα από την πράσινη ανάκαμψη, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις βιώσιμες μεταφορές και στην καθαρή τεχνολογία, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας. Αυτό επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο 11th Annual Capital Link Sustainability Forum, σημειώνοντας ότι τα σχέδια ανάκαμψης αποτελούν ευκαιρία ώστε να ευθυγραμμιστούν στενότερα οι δημόσιες πολιτικές με τους κλιματικούς στόχους, περιορίζοντας τον κίνδυνο της επένδυσης σε υποδομές υψηλής έντασης άνθρακα ή δημιουργώντας υποδομές ανθεκτικότερες στην κλιματική μεταβολή. Στο πλαίσιο αυτό κινείται το μέσο ανάκαμψης Next Generation EU, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την περίοδο 2021-2026 ύψους 750 δισ. ευρώ για δράσεις αναπτυξιακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στην εξοικονόμηση πόρων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, καθώς και στη θωράκιση του τομέα της υγείας.

«Η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους και σοβαρά διλήμματα νομισματικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Εχει όμως και μία θετική πλευρά: έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινής οικονομικής και νομισματικής δράσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που, εάν συνεχιστεί, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου για μια πραγματική οικονομική, και όχι μόνο νομισματική, ένωση», τόνισε. Μιλώντας στο ίδιο forum, η ανώτερη γενική διευθύντρια, επικεφαλής Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς Ελένη Βρεττού εξήγησε ότι η τράπεζα έχει εντάξει στις εσωτερικές της διαδικασίες ένα πλαίσιο αξιολόγησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων που προκύπτουν από την υλοποίηση κάθε επιχειρηματικής χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο των αρχών υπεύθυνης τραπεζικής, η τράπεζα προχώρησε στον σχεδιασμό ενός πρωτοποριακού προϊόντος, των Sustainability Linked Loans, για τη χορήγηση στοχευμένων χρηματοδοτήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των στόχων που έχουν θέσει σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εσωτερικής διακυβέρνησης. Ηδη έχουν γίνει χρηματοδοτήσεις με ESG κριτήρια σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Matrix Pack, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ άμεσα αναμένεται η ένταξη και άλλων πελατών στο προϊόν. Την ισχυρή ανάπτυξη που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων, τα πλεονεκτήματά τους, αλλά και τον στόχο της Εθνικής Τράπεζας να «πρασινίσει» το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, επισήμανε στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ Βασίλης Καραμούζης. Παρά την πανδημία, τόνισε ο κ. Καραμούζης, η παγκόσμια αγορά των πράσινων ομολόγων σημείωσε νέο υψηλό το 2020, με νέες εκδόσεις ύψους 270 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο την τοποθέτηση του πρώτου πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και η τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή