Κρίσιμη μέρα για την αύξηση κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ

Κρίσιμη μέρα για την αύξηση κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανιζόταν μέχρι χθες το απόγευμα η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» για την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας προκειμένου να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της σημερινής, επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η πλευρά της Greenhill Investments, συμφερόντων των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, έχει ήδη διατυπώσει την άρνησή της να εγκρίνει την εν λόγω αύξηση, ζητώντας την αλλαγή της διοίκησης Ξενόφου, είναι προφανές ότι το εγχείρημα έχει σημαντικές δυσκολίες. Για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να συναινέσουν τα 2/3 των παρισταμένων μετόχων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλευρά της Greenhill ελέγχει αθροιστικά το 25,5% της εταιρείας και ένα επιπλέον 5%-6% των μετόχων συντάχθηκε με το δικό της μέτωπο στην προηγούμενη γενική συνέλευση, προκύπτει ότι θα απαιτηθεί απαρτία τουλάχιστον 90% προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση ή να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τις μετοχικές ισορροπίες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

Αυτή ακριβώς τη διαφοροποίηση επιχείρησαν να εξασφαλίσουν αμφότερες οι πλευρές το τελευταίο διάστημα. Ο αστάθμητος παράγοντας θεωρείται το ποσοστό ύψους 4,9% που ελέγχει ο εφοπλιστής κ. Παναγιωτίδης και το οποίο στη συνέλευση του περασμένου Ιανουαρίου, που εξασφάλισε την αλλαγή διοίκησης και την αποχώρηση της πλευράς Καλλιτσάντση, είχε ταχθεί με την πλευρά της Greenhill. Πλέον η πλευρά του κ. Παναγιωτίδη εμφανίζεται ανοιχτή σε συζητήσεις ακόμα και για πώληση του σχετικού ποσοστού, κάτι που ενδεχομένως να είναι προάγγελος εξελίξεων κι ενόψει της σημερινής συνέλευσης.  

Εν τω μεταξύ, η εν λόγω συνέλευση αναμένεται να είναι εξίσου επεισοδιακή με την προηγούμενη, καθώς αμφότερες οι πλευρές πρόκειται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους εκ νέου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που μεσολάβησαν, όχι μόνο δεν γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, αλλά αντιθέτως κατέστη σαφές ότι δεν μπορούν καν να συμβιώσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η πλευρά της Greenhill έχει προχωρήσει σε σειρά αγωγών. Για παράδειγμα, σήμερα το πρωί αναμένεται δικαστική απόφαση για το αν θα εκδοθεί ή όχι προσωρινή διαταγή για τη μη τέλεση της γενικής συνέλευσης, βάσει σχετικής αίτησης από την πλευρά της Greenhill Investments. Την Τρίτη η εταιρεία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας τόσο τη Reggeborgh Invest όσο και μετόχους που τη στήριξαν (π.χ. Λ. Μπόμπολας, Χρ. Παναγιωτόπουλος κ.ά.) ότι επιχειρούν τη διάλυση της «Ελλάκτωρ». Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί η ακύρωση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου, με την οποία επιτεύχθηκε η αλλαγή διοίκησης του ομίλου. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι θεωρεί πως η υπό κρίση αίτηση είναι νόμω και ουσία αβάσιμη.

Με έτερη αγωγή της, που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών επίσης την Τρίτη, η Greenhill ζητάει την απαγόρευση άσκησης του δικαιώματος ψήφου της Reggeborgh αλλά και συγκεκριμένων μετόχων που συνεργάζονται μαζί της στις γεν. συνελεύσεις της «Ελλάκτωρ». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή, η αναστολή δικαιώματος ψήφου ισχύει στην περίπτωση κατά την οποία μια επιχείρηση αποκτά τον έλεγχο μιας άλλης επιχείρησης χωρίς να προβεί σε γνωστοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και χωρίς να λάβει την ειδική άδεια από αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή