Μεγάλα κέρδη με ώθηση από την ΕΚΤ

Μεγάλα κέρδη με ώθηση από την ΕΚΤ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει ως έχει τα επιτόκιά της, όπως ήδη ανέμεναν οι αγορές και οι επενδυτές, σε συνδυασμό με θετικά οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών ώθησαν σε επίπεδα-ρεκόρ τις τιμές των μετοχών στη Γηραιά Ηπειρο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,68%, επεκτείνοντας για δεύτερη διαδοχική ημέρα τα κέρδη του – την Τρίτη οι έντονοι φόβοι για το νέο κύμα του κορωνοϊού οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη χειρότερη επίδοσή τους από τις αρχές του 2021. Στην αμερικανική αγορά χθες αργά το βράδυ πριν από το κλείσιμο η εικόνα ήταν διαφορετική, με τους Dow Jones και S&P 500 να εμφανίζουν πτώση 0,67% και 0,47% αντιστοίχως. Το ευρώ ως προς το δολάριο υποχώρησε κατά 0,2% στο 1,20 δολάριο. Το αργό Νέας Υόρκης είχε άνοδο 0,3%, στα 61,54 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο κολοσσός του τομέα της επεξεργασίας τροφίμων Nestle παρουσίασε άνοδο σχεδόν 3%, χάρις στο ότι ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση πωλήσεων σε διάστημα δεκαετίας. Ο γαλλικός οίκος οινοπνευματωδών ποτών Pernod Ricard και η γερμανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας SAP ήταν επίσης από τους ωφελημένους της χθεσινής συνεδρίασης χάρις στα θετικά τους αποτελέσματα. Ωστόσο, στον κλάδο των τραπεζών η ελβετική Credit Suisse είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 2,1% εξαιτίας των μεικτών απωλειών της, 757 εκατ. ελβετικών φράγκων, από τη μεγάλη έκθεσή της στα επενδυτικά κεφάλαια Archegos, τα οποία κατέρρευσαν.

Οι επενδυτές στη διεθνή αγορά δείχνουν νευρικότητα για την εκ νέου έξαρση της πανδημίας στην Ασία και την υπερβολική αποτίμηση μετοχών αμερικανικών ομίλων, οι δε μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν αποκομίσει κέρδη από τις αρχές της χρονιάς. Ο εμβολιασμός στις επιμέρους χώρες και τα γενναιόδωρα προγράμματα στήριξης νοικοκυριών και εταιρειών αναθερμαίνουν τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. Οσον αφορά την ΕΚΤ, εκτιμάται ότι πλέον στην επόμενη συνεδρίασή της, της 10ης Ιουνίου, θα διεξαχθεί «μάχη», όταν οι αξιωματούχοι θα κληθούν να αποφασίσουν για την επιβράδυνση του προγράμματος αγορών, ακόμη και αν αυξηθεί το κόστος δανεισμού. Χθες στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,62%, με 0,82% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,91% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,98% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,61% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή