Κλίμα αισιοδοξίας στο Χ.Α. μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών

Κλίμα αισιοδοξίας στο Χ.Α. μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμβόλιο» αισιοδοξίας έδωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού τον επόμενο μήνα, και κυρίως της επιτάχυνσης των εμβολιασμών με τη διάθεσή τους σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, θωρακίζοντας έτσι περισσότερο τη χώρα, αλλά και κάνοντάς την πιο ασφαλή για τους τουρίστες.  

Με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου αλλά και πληθώρας blue chips, καθώς και το πολύ θετικό διεθνές κλίμα, η εγχώρια αγορά κατάφερε να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών και με σημαντικό τζίρο, ενώ οι επιχειρηματικές εξελίξεις (ΑΜΚ Πειραιώς και Ελλάκτωρ), όπως και η επιτυχημένη έκδοση του πράσινου ομολόγου της «Μυτιληναίος», βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας συνεπώς ενισχύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, δίνοντας χθες στη λεωφόρο Αθηνών σημαντική ώθηση, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στο… φλερτ του με τις 900 μονάδες. Σήμερα, στο ραντάρ της αγοράς θα βρεθεί η αξιολόγηση της S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,09% και έκλεισε στις 893,76 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,10 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,09% επίσης, στις 2.164,47 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,31% και στις 1.305,64 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή άνοδο 14,64% κατέγραψε η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης να εγκρίνει την ΑΜΚ, ενώ με κέρδη 5,22% ακολούθησε η Βιοχάλκο και με άνοδο άνω του 3% έκλεισαν οι Fourlis, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Μόνο τρεις τίτλοι έκλεισαν στο «κόκκινο», οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-2,52%), Jumbo (-0,38%) και ΔΕΗ (-0,05%).

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,12% στις 594,30 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει ράλι 6,59%, την Εθνική να κλείνει στο +3,40% και την Eurobank στο +0,21%, ενώ η Πειραιώς δεν κατάφερε να κρατήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη της και έκλεισε με απώλειες 1,68%.

Ο τουρισμός και οι επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτόν ήταν ο βασικός παράγοντας που ταρακούνησε το Χ.Α. στο μεγαλύτερο μέρος του 2020. Ετσι η επανεκκίνησή του, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας, μετατρέπει αυτό το μειονέκτημα σε μεγάλο όπλο για την Ελλάδα, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σημαντικά από τον κλάδο. Αλλωστε, σε αυτό εστιάζουν οι επενδυτικοί οίκοι, όπως η HSBC και η Jefferies, στις τελευταίες εκθέσεις τους, υπογραμμίζοντας και… εξηγώντας τη θετική στάση που έχουν για τις ελληνικές μετοχές.

Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, και άρα της συναλλακτικής δραστηριότητας σε διευρυμένο μέρος του ταμπλό που καταγράφηκε, αποτελεί ένα επιπλέον αισιόδοξο σήμα για την εγχώρια αγορά, και αν διατηρηθεί θα αυξήσει με βεβαιότητα τη συμμετοχή και άλλων χαρτοφυλακίων στο Χ.Α.
Η στήριξη των 870 μονάδων λειτούργησε αποτελεσματικά για τον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη ζώνη των 890-900 μονάδων, εκεί όπου βρισκόταν μία εβδομάδα πριν ακριβώς, προτού δηλαδή ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την ΑΜΚ της Πειραιώς και εκδηλωθούν οι ισχυρές πιέσεις που ακολούθησαν για τη μετοχή της.

Κατά τους εγχώριους αναλυτές, το θετικό μομέντουμ δεν έχει σε καμία περίπτωση διαταραχθεί, αντιθέτως έχει ενισχυθεί με τα γρήγορα ανακλαστικά που έδειξε η αγορά. Εξάλλου, η πρόσφατη διόρθωση αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε ευκαιρία για άμεσες νέες τοποθετήσεις, με τον δρόμο προς τις 1.000 μονάδες να παραμένει στρωμένος για το Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή