Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ρευστότητα της κατάστασης που προκαλεί η πανδημία στον τουρισμό και το υψηλό ρίσκο ανατροπών στο διεθνές κλίμα για τη χώρα καταδεικνύει η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα μετά και τις τελευταίες επιδημιολογικές μετρήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ταξιδιωτικών οδηγιών του, προχώρησε στην ανακατάταξη της Ελλάδας από την κατηγορία 3 (σύσταση για επανεξέταση του ταξιδιού) στην κατηγορία 4 (σύσταση για αποφυγή του ταξιδιού). H εξέλιξη αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αφού το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες του με βάση τα νέα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και πρόσθεσε έτσι περί τις 100 χώρες στο επίπεδο 4, ώστε αυτές να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις επιστημονικές συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC).

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την εξέλιξη, ξεκαθάρισε ότι, με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες, οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην κατηγορία 3 ή στην κατηγορία 4 και εξήγησε πως «η κατηγορία στην οποία κατατάσσεται η κάθε χώρα βασίζεται στην τρέχουσα εκτίμηση των συνθηκών εντός της χώρας, η οποία μπορεί να αλλάζει συχνά λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης της απειλής και των στρατηγικών που έχουν υιοθετήσει οι χώρες». «Η πανδημία ενέχει άνευ προηγουμένου κινδύνους και οι συμβουλές μας λαμβάνουν υπόψη τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19», συμπλήρωσε μιλώντας στην ελληνική κρατική τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι το CDC ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου πως οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με χαμηλό ρίσκο για τους ίδιους και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, εκτός αν διαφορετικά αποφασίζουν οι κατά τόπους πολιτειακές αρχές. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, εξακολουθεί να ισχύει.Ωστόσο, θα πρέπει να φορούν μάσκες, να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής και να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμα τεστ τρεις έως πέντε μέρες μετά την επιστροφή τους.

Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα έχουν επιτραπεί από τις 19 Απριλίου, κάτι που, αν δεν υπονομευθεί από την πανδημία και την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά αυτόν της Αθήνας. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ενώ το 2019 ήταν ψηλά στην κατάταξη της ΤτΕ με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, άνω του 1 δισ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών, εξηγώντας πως πρόκειται για μια δυναμική, διαρκή διαδικασία: «Εξετάζουμε τακτικά τις συνθήκες ασφάλειας σε προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και θα επικαιροποιούμε τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένους προορισμούς όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή