Με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και το 2022

Με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και το 2022

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διατήρηση των αυξήσεων που είδαν φέτος στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 8 ευρώ τον μήνα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και 23 ευρώ για μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ, μεταφράζεται η απόφαση της κυβέρνησης να ισχύσει και το 2022 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών που αναμένεται να διατηρηθεί και τον επόμενο χρόνο, ξεκινάει από 12 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση που η αμοιβή του εργαζομένου είναι ίση με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνάει τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2021 για τον ιδιωτικό τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, συνυπολογίζοντας και τη μόνιμη μείωση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες που εφαρμόζεται από το β΄ εξάμηνο του 2020, περιόρισε σωρευτικά κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες τη συνολική επιβάρυνση εργοδοτών και εργαζομένων, μειώνοντας τη συνολική επιβάρυνσή τους στο 36,66% από 40,56% που ήταν πριν. 

Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και για τους αγρότες, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια και όσους λαμβάνουν μερίσματα. 

Βάσει των υπολογισμών του οικονομικού επιτελείου, για το τρέχον έτος, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από τη μείωση των ασφαλιστικών εσόδων εκτιμάται σε 571 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτικά, η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες επιμερίζεται σε -1,61 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,39 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους. Μάλιστα, η μείωση αφορά τις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Βάσει των σχετικών υπολογισμών, το αθροιστικό όφελος εργαζομένου – εργοδότη ξεκινάει από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μεικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ. Η μείωση ισχύει οριζόντια για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είτε εργάζονται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση, με το όφελος στη δεύτερη περίπτωση να είναι ανάλογο με το ασφαλιστέο εισόδημα.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης με στόχο την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της ανάγκης για περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους και βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί ως μόνιμη η μείωση των 3 μονάδων που ισχύει φέτος και θα υπάρξει σταδιακά και νέα μείωση, κατά 1,1 μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή