Ντράγκι: Επενδύσεις 221 δισ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Ντράγκι: Επενδύσεις 221 δισ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 221 δισ. ευρώ, με το οποίο ευελπιστεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της καθηλωμένης επί χρόνια ιταλικής οικονομίας με επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, σε έργα υποδομής με έμφαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και την «πράσινη» ενέργεια.

Για την εφαρμογή του θα κάνει χρήση του μεριδίου που δικαιούται η Ιταλία από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα, όπως, άλλωστε, και η Ισπανία και η Ελλάδα, θα είναι από τους σημαντικότερους δικαιούχους. Το πρόγραμμα Ντράγκι, που πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 30 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ρώμης, ενώ τα υπόλοιπα 191,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια και εγγυήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως τονίζουν πηγές προσκείμενες στην ιταλική κυβέρνηση, το πρόγραμμα αναμένεται να σταθεί κρίσιμο, καθώς θα δώσει ώθηση στην ιταλική οικονομία, ενώ θα επισπεύσει τη μετάβασή της σε μια οικονομία με χαμηλή κατανάλωση άνθρακα και με ισχυρό τομέα υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών προσπαθειών για ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.

Ο Μάριο Ντράγκι, τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, που ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ιταλία στις αρχές του έτους, θα παρουσιάσει το σχετικό σχέδιο στο ιταλικό Κοινοβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια θα το υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθήσουν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., με τα εθνικά σχέδιά τους μέχρι το τέλος Απριλίου για να αντλήσουν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ιταλική κυβέρνηση, το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ιταλίας, σε επενδύσεις σε ενεργειακά σχέδια με βάση το υδρογόνο όπως και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κρατικών κτιρίων.

Τα κεφάλαια της Ε.Ε. ειδικότερα θα επενδυθούν σε σχέδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ιταλικής οικονομίας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, σε έργα υποδομής αλλά και για την αναβάθμιση των τομέων της Υγείας και της Παιδείας. Παράλληλα, πάντως, ο Μάριο Ντράγκι σχεδιάζει να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποσυμφόρηση του νομικού συστήματος της Ιταλίας αλλά και των τοπικών αρχών των περιφερειών, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για πεπαλαιωμένους μηχανισμούς που έχουν αναστείλει την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές θα εντάξει και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του δημόσιου τομέα, την επίσπευση της εκδίκασης υποθέσεων, την αναδιοργάνωση των δικαστηρίων και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος. Οι αργοί ρυθμοί του ιταλικού νομικού συστήματος το έχουν κατατάξει σε ένα από τα πλέον βραδυκίνητα της Ε.Ε. Πολλοί επιρρίπτουν σε αυτό το νομικό σύστημα την ευθύνη για το γεγονός ότι η Ιταλία δεν κατορθώνει να προσελκύσει επενδυτές. Ο μέσος χρόνος για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης αστικού δικαίου που αφορά ένα εμπορικό συμβόλαιο μπορεί να φτάσει έως και τις 1.100 ημέρες στην Ιταλία σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι σχεδόν διπλάσιο από τον αντίστοιχο χρόνο σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή