«Ελλάκτωρ»: Αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ.

«Ελλάκτωρ»: Αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικής σημασίας για το άμεσο μέλλον της «Ακτωρ» ήταν η χθεσινή έγκριση των μετόχων της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης για αύξηση κεφαλαίου του ομίλου «Ελλάκτωρ» κατά το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ. Σε μια μαραθώνια διαδικασία-θρίλερ, διάρκειας σχεδόν 4,5 ωρών, εντέλει ήταν η ψήφος του εφοπλιστή κ. Δ. Διαμαντίδη, που ελέγχει το 4,9% του ομίλου, εκείνη η οποία έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της πλευράς της διοίκησης και του «μετώπου» των μετόχων που τη στηρίζουν, προεξαρχόντων της Reggeborgh Invest και του κ. Λ. Μπόμπολα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξασφάλιση της ψήφου του κ. Διαμαντίδη αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι τελικής πτώσεως και μήλον της Εριδος μεταξύ τόσο της πλευράς της Reggeborgh όσο και εκείνης της Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη. Τελικώς, ο κ. Διαμαντίδης στήριξε την αύξηση κεφαλαίου, χωρίς όμως να είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα ασκήσει τα δικαιώματά του ή αν θα μεταβιβάσει τις μετοχές του στο πλαίσιο κάποιας σχετικής συμφωνίας που έχει συναφθεί. Ως εκ τούτου, η αύξηση κεφαλαίου εγκρίθηκε από το 68,24% των παρισταμένων μετόχων, έναντι 31,76% που ψήφισαν αρνητικά. Αντίστοιχα, απορρίφθηκε και το αίτημα της πλευράς των εφοπλιστών για την ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, κατά ψήφισε το 66,7% των μετόχων, έναντι 31,76% που τάχθηκε υπέρ της αλλαγής διοίκησης.

Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελλάκτωρ» Αρ. Ξενόφος ανέφερε ότι ο κλάδος της κατασκευής, δηλαδή η «Ακτωρ», παρουσιάζει έλλειμμα ρευστότητας ύψους 88 εκατ. ευρώ, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την έγκριση της αύξησης. Με τη σειρά του ο κ. Γ. Σωτηρόπουλος, νομικός και εκπρόσωπος της Reggeborgh Invest, είχε επισημάνει ότι «η στιγμή είναι ιστορική, όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά και για τους μετόχους. Θα ψηφίσουν όχι μόνο για το μέλλον του ομίλου, αλλά για το αύριο, για το τι θα γίνει την Παρασκευή 23 Απριλίου. Η αύξηση κεφαλαίου είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ομίλου».

Υπενθυμίζεται ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την άμεση χρηματοδότηση της «Ακτωρ», καθώς η Reggeborgh Invest έχει δεσμευθεί για την καταβολή 50 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου, το οποίο θα αποπληρωθεί με μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι θα αποκτήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ τυχόν αδιάθετων μετοχών. Με αυτό τον τρόπο, η «Ακτωρ» θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πιο επείγοντα προβλήματα ρευστότητας και να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία της ώστε να αρχίσει να παράγει και έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι από τα 120,5 εκατ. ευρώ της αύξησης, ποσό 100 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί για την κάλυψη ζημιών (45 εκατ. ευρώ) και υποχρεώσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές κι εργαζομένους (55 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καλύψουν επενδυτικές ανάγκες του τομέα των ΑΠΕ. 

Τα δικαιώματά τους όμως (αλλά και τυχόν αδιάθετα) προτίθενται να ασκήσουν, κατά δήλωση των εκπροσώπων τους χθες, και οι μέτοχοι της Greenhill Investments, παρότι δεν ενέκριναν την αύξηση κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι η επιτυχία της αύξησης μοιάζει εξασφαλισμένη, καθώς ουδείς από τους μεγαλύτερους μετόχους εμφανίζεται διατεθειμένος να δει το ποσοστό του να μειώνεται μέσω της μη άσκησης των δικαιωμάτων του. Ασφαλώς δεν έλειψαν οι έντονες φιλονικίες, καθώς η Greenhill κατέθεσε περί τα 30 ερωτήματα που σχετίζονταν με την ακαταλληλότητα (κυρίως λόγω σύγκρουσης συμφερόντων) μελών της διοίκησης της εταιρείας, ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Ι. Βενιέρης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «από τη στιγμή που δεν εμπιστευόμαστε την υφιστάμενη διοίκηση, δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε έγκριση και στην τωρινή αύξηση. Απορρίπτουμε την πρόταση επειδή δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα». Με τη σειρά του, ο κ. Σωτ. Μπρέγιαννος, εκπρόσωπος της Pemanoaro (εταιρεία που επίσης ελέγχεται από το μπλοκ των δύο εφοπλιστών), ανέφερε ότι ύστερα από έξι μήνες θα χρειαστεί και νέα αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτηθεί η «Ακτωρ». «Με δεδομένο ότι το διεθνές ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ εμποδίζει την παροχή ρευστότητας στην “Ακτωρ” από άλλες εταιρείες του ομίλου, το πρόβλημα θα παραμένει», τόνισε ο κ. Μπρέγιαννος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή