Με επιτόκιο 2,25% το ομόλογο της Mytilineos

Με επιτόκιο 2,25% το ομόλογο της Mytilineos

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χρόνο-ρεκόρ υπερκαλύφθηκε κατά περίπου 4 φορές η έκδοση του πράσινου ομολόγου της Mytilineos, με τους επενδυτές να προσφέρουν 1,8 δισ. ευρώ όταν η εταιρεία στόχευε σε 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,25%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο σε σχέση με το αρχικό εύρος των εκτιμήσεων, το οποίο κυμαινόταν μεταξύ 2,25% και 2,5%, και καλύτερο από τα επιτόκια αντίστοιχων εκδόσεων ευρωπαϊκών εταιρειών με παρόμοιο rating από τους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch).  Το 53% της έκδοσης καλύφθηκε από Ελληνες επενδυτές και το 47% από ξένους, κάτι που εξυπηρετεί τη στόχευση του ομίλου, ενώ αποτυπώνει και την εμπιστοσύνη τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου επενδυτικού κοινού.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης κατά τέσσερις φορές, και μάλιστα σε λιγότερες από 24 ώρες που παρέμεινε ανοικτό το βιβλίο προσφορών, το οποίο άνοιξε έπειτα από μόλις δύο ημέρες roadshow, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Mytilineos και στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση καθώς και την στοχοπροσήλωση της εταιρείας στις αρχές του ΕSG. Tα rating agencies δίνουν καλές προοπτικές στο ομόλογο όπως και στην εταιρεία, η οποία μετά και τη χθεσινή έκδοση μπαίνει πλέον σε μια μικρή διεθνή ελίτ. 

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία θα χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις, τις οποίες έχει δρομολογήσει στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050. Τα πρώτα πράσινα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1.500 MW που η Mytilineos εξαγόρασε προσφάτως από την «Εγνατία», η κατασκευή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο. Στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι και η παραγωγή πράσινου αλουμινίου, μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της ΕΠΑΛΜΕ στην ανακύκλωση scrap αλουμινίου, εταιρείας την οποία εξαγόρασε το 2018.

Η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για το σύνολο των δραστηριοτήτων της Mytilineos και, στη βάση αυτή, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους ανά δραστηριότητα. Οπως έχει ανακοινώσει, στοχεύει να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών στους τομείς έργων βιώσιμης ανάπτυξης και ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030. Παράλληλα, σκοπεύει να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την πράσινη μεταλλουργία, μειώνοντας τις συνολικές εκπομπές ρύπων στη μεταλλουργία κατά 65% και αντίστοιχα τις ειδικές εκπομπές ρύπων ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου κατά 75% έως το 2030. Επιπλέον, η Mytilineos φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών μέσω του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με μείωση των ειδικών εκπομπών ρύπων ανά παραγόμενη MWh έως 50% έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή