Εγγυημένο εισόδημα για φτωχούς εξετάζει το Σικάγο

Εγγυημένο εισόδημα για φτωχούς εξετάζει το Σικάγο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Σικάγο προστίθεται στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών που σχεδιάζει να προσφέρει στους φτωχότερους από τους πολίτες του ένα ελάχιστο εισόδημα σε μια προσπάθεια για ισότιμη ανάκαμψη για όλους και ειδικότερα για όσους έχουν πληγεί δυσανάλογα από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Η πρωτοβουλία ανήκει στον δημοτικό σύμβουλο Γκίλμπερτ Βιγιέγκας, που πρότεινε να καταβάλει η πόλη από τα ταμεία της ποσό ύψους 500 δολαρίων τον μήνα επί ένα έτος σε 5.000 κατοίκους χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον Βιγιέγκας, τα χρήματα, που βάσει της πρότασής του θα δοθούν σε πιστωτικές κάρτες, θα λειτουργήσουν ως ένα είδος «ελάφρυνσης της καταστροφής», στηρίζοντας την ίδια την οικονομία της πόλης, καθώς θα δαπανηθούν σε ενοίκια, τρόφιμα, ρουχισμό και άλλες ανάγκες επιβίωσης. Αν εγκριθεί η πρόταση από το δημοτικό συμβούλιο, τα αναγκαία κεφάλαια θα αντληθούν από τα 30 εκατ. δολάρια που δικαιούται να αντλήσει το Σικάγο από το πακέτο Μπάιντεν του 1,9 τρισ. δολαρίων. Στο μέλλον πάντως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από έναν συνδυασμό αρωγής των φιλανθρωπικών οργανώσεων και κονδυλίων της πόλης.

Το Σικάγο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με πληθυσμό σχεδόν 2,7 εκατ. κατοίκων. Ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει νωρίτερα άλλες πόλεις των ΗΠΑ από τη Δυτική μέχρι την Ανατολική Ακτή. Ο δήμαρχος του Λος Αντζελες, Ερικ Γκαρσέτι, έχει προτείνει πρόγραμμα ύψους 24 εκατ. δολαρίων να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της πόλης για το επόμενο έτος, προκειμένου να χορηγηθεί οικονομική στήριξη σε 2.000 φτωχές οικογένειες της δεύτερης σε μέγεθος πόλης των ΗΠΑ. 

Ο Βιγιέγκας τόνισε πως έχει μελετήσει ανάλογες προτάσεις πολλών αμερικανικών πόλεων όπως των Στόκτον και Σεντ Πολ της Μινεσότα. Προτείνει ειδικότερα το πρόγραμμα στήριξης των φτωχών του Σικάγου να είναι ανοικτό σε όσους υποβάλλουν αίτηση και έχουν εισόδημα ίσο ή μικρότερο με το τριπλάσιο του επιπέδου της φτώχειας αλλά και σε όσους μπορούν να επικαλεστούν αξιόπιστα ότι έχασαν τη θέση εργασίας τους, ή μειώθηκαν οι ώρες της, ή δεν έχουν πρόσβαση σε φροντίδα των μικρών παιδιών, ή αντιμετωπίζουν κάποιου άλλου είδους οικονομική δυσπραγία οφειλόμενη στην πανδημία. 

Σημειωτέον ότι έρευνες στο διετές πρόγραμμα του Στόκτον της Καλιφόρνιας που προσέφερε 500 δολάρια τον μήνα σε 125 οικογένειες κατέδειξαν πως μεταξύ των δικαιούχων ήταν υπερδιπλάσιο το ποσοστό των πολιτών που κατόρθωσαν να  βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό όσων δεν έλαβαν τέτοιου είδους βοήθημα. Και βέβαια οι σχετικές έρευνες αποκάλυψαν πως όσοι βοηθήθηκαν από την πόλη είχαν χαμηλότερο ποσοστό άγχους και κατάθλιψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή